Innvandring til Oslo på 1970-tallet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. apr. 2010 kl. 12:21 av Erdether (samtale | bidrag) (Ny side: Mot slutten av 1960-åra startet det vi kan kalle «den nye innvandringen» til Oslo. Byen har alltid vært et sted som har tiltrukket seg mennesker fra alle kanter av landet. Her er muligh…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mot slutten av 1960-åra startet det vi kan kalle «den nye innvandringen» til Oslo. Byen har alltid vært et sted som har tiltrukket seg mennesker fra alle kanter av landet. Her er mulighetene for arbeid og utdanning store, så det har vært naturligå dra inn til hovedstaden for kortere eller lengre perioder.Mange innflyttere ble værende i byen, og begrepet «Oslo-folk» omfatter minst like mange mennesker med røtter andre steder i landet som det omfatter folk som er født og oppvokst i Oslo.

Arbeidsinnvandring

Med "den nye innvandringen" kan vi snakke om utlendinger fra ikke-vestlige land som kom til Oslo først og fremst for å arbeide. I Oslo var behovet for arbeidskraft stort på slutten av 60-tallet og utover i 70-åra. Det var åpne grenser, og det bød seg mange muligheter for de som var villige til å jobbe. Det var ingen organisert rekruttering av utenlandsk arbeidskraft til Norge, men de fleste europeiske land opplevde en økt innvandring på denne tiden. Så mye at enkelte land hadde begynt å stenge grensene sine.Norge var et av de få land hvor det i praksis ennå var fri innvandring, så derfor ble pågangen ekstra stor i Oslo. Det var nok ikke slik at Norge og Oslo var utlendingenes førstevalg.Begreper som fremmedarbeidere, arbeidsinnvandrere og gjestearbeidere ble brukt om de som kom til landet.Mennesker som er ute etter arbeid, bedre levekår og en trygg økonomi, er villige til å ofre mye og gjøre store anstrengelser for å oppnå det de drømmer om. Noen reiser ut og gjør det godt, de forteller sine landsmenn om sitt nye land og alle mulighetene der.

Hvor kom de fra?