Forskjell mellom versjoner av «Isle of Man»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 7: Linje 7:
 
Lord of Mann (Herre av Man) er den engelske monarken som er øyas formelle eier og overhode.
 
Lord of Mann (Herre av Man) er den engelske monarken som er øyas formelle eier og overhode.
  
Da [[Norgesveldet]] var på sitt største i [[høymiddelalderen]], nærmere bestemt ved [[Håkon IV Håkonsson]]s død i 1263, var Isle of Man knyttet til Norge, sammen med [[Færøyene]], [[Orknøyene]], [[Shetland]] (Hjaltland), [[Hebridene]] (Sudrøyene) siden 1100-tallet. [[Jarl]]er  ble innsatt av kongen, og det ble krevd inn skatt til den norske kongen. Da Den norske kirkeprovins ble opprettet i [[1152]] med [[Erkebiskop|erkebispesete]] i [[Nidaros erkebispedømme|Nidaros]], som [[den katolske kirke]]ns utpost mot [[Europa]]s nordvestlige hjørne, omfattende hele Norgesveldet, inklusive Isle of Man.
+
Da [[Norgesveldet]] var på sitt største i [[høymiddelalderen]], nærmere bestemt ved [[Håkon IV Håkonsson]]s død i 1263, var Isle of Man knyttet til Norge, sammen med [[Færøyene]], [[Orknøyene]], [[Shetland]] (Hjaltland), [[Hebridene]] (Sudrøyene) siden 1100-tallet. [[Jarl]]er  ble innsatt av kongen, og det ble krevd inn skatt til den norske kongen. Da [[Katolsk_kirkehistorie#Den_norske_kirkeprovins|Den norske kirkeprovins]] ble opprettet i [[1152]] med [[Erkebiskop|erkebispesete]] i [[Nidaros erkebispedømme|Nidaros]], som [[den katolske kirke]]ns utpost mot [[Europa]]s nordvestlige hjørne, omfattende hele Norgesveldet, inklusive Isle of Man.
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==

Revisjonen fra 14. mai 2018 kl. 13:52

Isle of Man er en øy i Irskesjøen og er en del av de britiske øyer, beliggende midt mellom England, Skottland og Irland.

Øya har et areal på 587 kvadratkilometer og har 85 000 innbyggere (2016). Hovedstad og største by er Douglas som ligger på sørøstkysten. Port Erin er største by på vestkysten.

Isle of Man er ikke en del av Storbritannia, og er heller ikke en del av EU. Territoriet er i tollunion med Storbritannia og EU, og i passunion med Storbritannia og Irland. Man har eget toppdomene på internett (.im), eget kjennemerke på biler (GBM), og utsteder egne pass.

Lord of Mann (Herre av Man) er den engelske monarken som er øyas formelle eier og overhode.

Da Norgesveldet var på sitt største i høymiddelalderen, nærmere bestemt ved Håkon IV Håkonssons død i 1263, var Isle of Man knyttet til Norge, sammen med Færøyene, Orknøyene, Shetland (Hjaltland), Hebridene (Sudrøyene) siden 1100-tallet. Jarler ble innsatt av kongen, og det ble krevd inn skatt til den norske kongen. Da Den norske kirkeprovins ble opprettet i 1152 med erkebispesete i Nidaros, som den katolske kirkens utpost mot Europas nordvestlige hjørne, omfattende hele Norgesveldet, inklusive Isle of Man.

Kilder