Forskjell mellom versjoner av «Jørgen Hanssøn»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (siten bokstav)
 
(4 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Jørgen Hanssøn''' (død etter [[1543]]) var [[Leksikon:Høvedsmann|høvedsmann]] på [[Bergenhus festning|Bergenhus]] mellom [[1516]] og [[1523]]. Han fikk utført en del bygningsarbeider på Bergenhus, blant annet flyttet han ringmuren og bygde et nytt forverk. Forverket ble 40 år senere senere bygd inn i [[Rosenkrantztårnet]]. Politisk var Jørgen Hanssøn en viktig støttespiller for [[Christian II]], og han fulgte ham i landflyktighet til Nederland i 1523. Han bidro også til oppbyggingen av den flåten som Christian II i [[1531]]-[[1532]] prøvde å gjenerobre Norge med.
+
'''Jørgen Hanssøn''' (død etter [[1543]]) var [[Leksikon:Høvedsmann|høvedsmann]] på [[Bergenhus festning|Bergenhus]] mellom [[1516]] og [[1523]]. Han fikk utført en del bygningsarbeider på Bergenhus, blant annet flyttet han ringmuren og bygde et nytt forverk. Forverket ble 40 år senere senere bygd inn i [[Rosenkrantztårnet]]. Politisk var Jørgen Hanssøn en viktig støttespiller for [[Christian II]].  
  
 +
Han kom i dyp konflikt med erkebiskop [[Erik Valkendorf]]. Dette var en del av den mer omfattende konflikten mellom erkebiskopen og kongen, og uenigheten mellom de to nådde et høydepunkt da Jørgen Hansson gikk hardt til verks for å kreve inn ekstraskatt fra [[Leksikon:Setesvein|setesveinene]]. Dette var biskopens håndgangne menn i distriktene, og i Bergen sto setesveiner for mye av erkesetets handel med utlandet. Biskopen mente, med støtte i eldre bestemmelser, at disse skulle være helt fritatt for verdslig skattlegging.
 +
 +
Han fulgte Christian II i landflyktighet til Nederland i 1523. Han bidro også til oppbyggingen av den flåten som Christian II i [[1531]]-[[1532]] prøvde å gjenerobre Norge med.
 +
 +
[[kategori:Personer]]
 
[[Kategori:Bergenhus festning]]
 
[[Kategori:Bergenhus festning]]
[[Kategori:Høvedsmenn]]
+
[[Kategori:Høvedsmenn (embete)]]
 +
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 12. mai 2020 kl. 23:47

Jørgen Hanssøn (død etter 1543) var høvedsmannBergenhus mellom 1516 og 1523. Han fikk utført en del bygningsarbeider på Bergenhus, blant annet flyttet han ringmuren og bygde et nytt forverk. Forverket ble 40 år senere senere bygd inn i Rosenkrantztårnet. Politisk var Jørgen Hanssøn en viktig støttespiller for Christian II.

Han kom i dyp konflikt med erkebiskop Erik Valkendorf. Dette var en del av den mer omfattende konflikten mellom erkebiskopen og kongen, og uenigheten mellom de to nådde et høydepunkt da Jørgen Hansson gikk hardt til verks for å kreve inn ekstraskatt fra setesveinene. Dette var biskopens håndgangne menn i distriktene, og i Bergen sto setesveiner for mye av erkesetets handel med utlandet. Biskopen mente, med støtte i eldre bestemmelser, at disse skulle være helt fritatt for verdslig skattlegging.

Han fulgte Christian II i landflyktighet til Nederland i 1523. Han bidro også til oppbyggingen av den flåten som Christian II i 1531-1532 prøvde å gjenerobre Norge med.