Jøa kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 6. jan. 2020 kl. 07:54 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Fosnes kommune» til «Kategori:Namsos kommune [[Kategori:Fosnes»)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjø-Sara

Jøa kystlag er en frivillig kulturvernorganisasjon som har som formål å ta vare på kystkultur og historie. Lagets hovedparole er vern gjennom bruk. Jøa kystlag har vel 75 medlemmer, vår hovedaktivitet er bruk og vedlikehold av M/K Straumingen. Laget er lokallag i Fosnes og Namsos kommune for den landsomfattende organisasjon Forbundet KYSTEN, som har over hundre kystlag og ca. 10.000 medlemmer. Laget ble etablert i 2008.

Jøa kystlag har base ved Brakstad hamnJøa. Om vinteren ligger Straumingen ved den gamle ferjekaia på Briksillan og Siglurð står på land på Tranås.

Kystlagets båter

Jøa Kystlag eier og har ansvar for vedlikehold og drift av M/K STRAUMINGEN, en 60 fots krysser fra 1955. Riksantikvaren har gitt M/K Straumingen status som verneverdig skip.

Fembøringen Siglurd drives av et båtlag knyttet til kystlaget.

Guaianna er båtlagets seksring. Det er en Åfjordsbåt med tre rom og to par årer, som er rigget med snesegl.

Sjø-Sara ble sommeren 2010 overtatt av Jøa Kystlag som en gave fra Erik Stenvik. Båten en sansyligvis en Follabåt, som var en overgangstype mellom Åfjordsbåt og Nordlandsbåt, lik den gamle Nordlandsbåten som ble bygget før ca, 1850. Den er av firroring størrelse 7,7 meter lengde og 1,8 m bredde. Rune Totland har vært initiativtaker for å få båten til kystlaget og er hovedansvarlig for vedlikehold og bruk.


Ekstern lenke