Joachim Rønneberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rønneberg til høyre under Fieldfare-operasjonen mars 1944-mai 1945, sammen med fra venstre Olav Aarsæther og Birger Strømsheim i midten.
Foto: utlånt av Joachim Rønneberg

Joachim Holmboe Rønneberg (født 30. august 1919, Borgund i dagens Ålesund kommune, død 21. oktober 2018) var motstandsmann, medlem av kompani Linge i 1941 til 1945 og etter krigen ansatt i NRK i over 40 år.

Bakgrunn

Han var sønn av repslager og disponent Alf Rønneberg (1894–1969) og Anna Sandberg (1894–1987) og vokste opp i Ålesund.

I 1938 tok han examen artium på reallinjen, og reiste da til Oslo og tok eksamen ved Oslo Handelsgymnasium i 1939. Han hadde deretter praksis i en fiskeeksportbedrift fram til februar 1941 da han bestemte seg for å ta seg over til Storbritannia for å slutte seg motstandskampen mot Tyskland.

Krigen

I mars 1941 kom han seg etter en dramatisk reise over Nordsjøen til Lerwick på Shetland med fiskeskøyta M/B «Sigurd». Han meldte seg for sjefen for Norwegian Independent Company No. 1, senere kalt Kompani Linge, sunnmøringen Martin Linge og ble tatt opp i denne styrken.

Hans bakgrunn fra friluftsliv kom godt med, og han ble etter grundig opplæring og trening, plukket ut til et opplæringsprogram som førte til at han ble den første norske instruktøren i sprenging og sabotasje ved det britiske treningssenteret i det skotske høylandet.

Tungtvannsaksjonen

Utdypende artikkel: Tungtvassaksjonen

Høsten 1942 ble Rønneberg trukket inn i planleggingen av aksjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork ved Rjukan. Han ble utpekt som leder for sabotasjegruppen Gunnerside som skulle forsøke å sprenge selve anlegget etter at et britisk forsøk (Freshman) hadde slått feil i november 1942.

Han ble sammen med de andre i Gunnerside sluppet ut i fallskjerm over Hardangervidda midt i februar 1943 og anlegget ble sprengt 27. februar 1943, og gruppen gikk deretter på ski rundt 450 km i to uker før de kom over grensen til Sverige.

Fieldfare-operasjonen

Tilbake på gamle tomter: Rønneberg tilbake i påsken 1946 i Fieldfarehytta som de bygget og bodde i under aksjonen.
Foto: utlånt av Inger M. Myklebust

Utdypende artikkel: Fieldfare-operasjonen

Rønneberg ledet operasjon Fieldfare i tiden mars 1944 til frigjøringen i mai 1945. Oppdraget var å forberede angrep på tyske forsyningslinjer særlig i Romsdalen med Raumabanen.

Natten mellom 5. og 6. januar 1945 sprengte de Stuguflottbrue, noe som stanset all togtrafikk på Raumabanen i 19 døgn.

Etter krigen

Da krigen var over, skrev Rønneberg rapportene om de oppdragene han hadde deltatt i, før han tok avskjed fra det militære. Han arbeidet et års tid ved Statens innkjøpskontor i London før han vendte tilbake til Norge.

Han var først sekretær i Ålesund-Sunnmøre Turistforening, før han i mars 1948 begynte han som journalist/programmedarbeider ved NRKs avdelingskontor i Ålesund, hvor han skulle ha sitt virke resten av sitt yrkesliv. Han ble programsekretær i 1954, og og var redaksjonssjef fra 1977 til han gikk av i 1989.

Han fortsatte med beredskapsplanlegging for NRK frem til 1990, noen måneder etter egentlig pensjonsalder.

Han unnlot lenge å snakke som sine opplevelser under krigen, men på 1970-tallet opplevde han at det var store kunnskapshull og ble etter hvert kjent for arbeidet han har gjort for å opplyse barn og unge om farene med krig.

Ettermæle

Fra Joachim Rønnebergs plass i Ålesund.
Foto: Trond Nygård (2020).

Etter krigen ble han hedret med en rekke norske og allierte militære utmerkelser, blant dem Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen, den britiske Distinguished Service Order, den franske Æreslegionen og den amerikanske Medal of Freedom med palme.

I 1995 var han den første som fikk Sunnmørspostens hederpris og samme året fikk han den internasjonale prisen fra Amalie Laksovs minnefond til vern om menneskerettighetene.

I 2014 ble han hedret med en statue på Rådhusplassen i Ålesund og denne ble i 2019 omdøpt til Joachim H. Rønnebergs plass.

I 2015 fikk han Forsvarets hederskors for sin innsats for å formidle krigshistorie til forsvarspersonell og Norges befolkning.

Joachim Rønneberg ble gravlagt på Statens bekostning og ble bisatt fra Borgund kirke 30. oktober 2018 hvor både Kongehuset, Regjeringen, Forsvaret og Kompani Linge var representert.

Kilder

Minnesmerke på Vemork over tungvannssabotasjen i 1943, med navnet til Rønneberg påført.
Foto: Stig Rune Pedersen (2021)