Johan Anton Lippestad

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 25. nov. 2012 kl. 11:16 av Stigrp (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Johan Anton Lippestad (1844-1913) var pedagog og spesialskolemann. Han var født i Hobøl som sønn av gårdbruker Andreas Lippestad (1803–87) og Gunhild, født Bovim (1821–85). Han var gift med Johanne (“Hanna”), født Larsen (1860–1913), og var bror av pleiehjemsstifteren Emma Hjorth.

Johan Anton Lippestad tok eksamen ved Asker seminar som døvstumlærer i 1864. Han tok examen artium i 1871. Etter et kort vikariat ved Gjertsens skole tok Lippestad anneneksamen, og begynte å studere teologi, men fullførte ikke dette studiet.

Lippestad opprettet og bestyrte en privat skole for «åndssvake» (utviklingshemmede) fra 1874. Etter å ha kjøpt en større eiendom på Torshov (Thorshaug) i Kristania i 1877, grunnla han i 1879 Thorshaug institutt for åndssvake, som han ble bestyrer for (senere kjent som bare Torshov skole). Instituttet ble overtatt av staten i 1899, men Lippestad fortsatte som bestyrer. Ved overtakelsen hadde skolen over 100 elever.

Da hans søster Emma Hjorth etablerte et pleiehjem for psykisk utviklingshemmede i Asker i 1898 (Hjorths Pleie- og Arbeidshjem), var det med Lippestads støtte. Hjemmet flyttet for øvrig senere til Bærum, og var kjent som Emma Hjorths Hjem fram til nedleggelsen i 1996. Emma Hjorth arbeidet forøvrig en periode på Torshov for broren før hun etablerte hjemmet.

Lippestad var direktør for det nasjonale adnormskolevesenet fra 1904 (spesialskoler for utviklingshemmede). Lippestad var også styremedlem i Den norske husflidsforening og Statens konsulent for husflidsaker, og han var medlem av bystyret i Kristiania.

Johan Anton Lippestad døde 6. juli 1913. Dagen etter omtalte Aftenposten ham slik i en nekrolog (utdrag):

Lippestads arbeide blant disse samfundets ulykkelige vil altid sikre ham hans medborgeres taknemmelighed. Og den maade, hvorpaa han har gjennemført sine methoder, har bragt hans navn langt udenfor Norges grænser. Lippestad har udenfor sit egentlige kald deltaget i ledelsen af en række almennyttige foretagender. Den norske husflid er ham saaledes megen tak skyldig. Han var en af husflidsagens ivrigste og dygtigste forkjæmpere i vårt land.

Begravelsen fant sted 10. juli 1913 fra kapellet på Vår Frelsers gravlund. Aftenposten refererte fra begravelsen dagen etter (utdrag):

Direktør Lippestads begravelse foregik igaar under megen deltagelse fra kapellet paa Vor Frelsers gravlund, som for anledningen var særdeles smukt dekoreret med levende vexter og sørgedraperier. I det store følge saaes medicinaldirektør Holmboe, expeditionschef Hougen, de fleste betyrere for landets abnormskoler foruden repræsentanter fra en rekke institutioner, hvormed Lippestad var kommet i berøring, og mange af hans venner. … Sognepresten takkede afdøde fra de mange rundt omkring i de tusinde hjem, som kunde takke ham for, at de fra nød og elendighed blev løftet op til en menneskelig tilværelse.

Kilder og referanser