Johannes Karsrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Utdrag fra artikkel om Karsrudkongen (Totn 1949)

Johannes Johannesen Karsrud (født 18. februar 1823 i AlmsroenToten, død 19. juli 1903 i Roli i Østre Toten) var best kjent som Karsrudkongen (Askjumkongen). Gjennom ekteskap, hardt arbeid og gunstige tider for spekulasjon var han på slutten av 1800-tallet en av de betydeligste eiendomsbesitterne på Toten.

Kongen ble ikke født som prins. Han var sønn av husmannsfolka Johannes Olsen og Berte Johannesdatter på plassen Almsroen under Alm i det seinere Vestre Toten. Familien flytta etter hvert til Mesterstuggua under Tømmerhol i Østre Toten. I ungdommen gikk han som kramkar, gjerne samtidig med at han gjorde hekter.

Men det var trulig ekteskapet med Berte Østensdatter Karsrud (1808-1878) som var det første store skrittet mot velstand. Hun var enke og eide en av de mange Karsrud-gardene i Vestre Toten. Ekteskapet ble inngått i 1848, og det ga både eiendom og pengekapital. På 1850-tallet kjøpte Johannes Karsrud tre av de andre Karsrud-bruka. Han lånte gjerne ut penger, og da låntakerne ikke greide å betale, slo han ofte gardene deres på seg. Eksempler på dette var eiendommene Grimås og Askjum. Nabogarden til Askjum var Dælin, og her bosatte han seg mot slutten av livet.

Karsrud ble kjent over hele distriktet, spesielt for sin velstand, men også fordi han var både hardtarbeidende og nøysom. Både han og kona sto gjerne opp klokka fire om morgenen og sleit til langt på kveld. Samtidig var han så forsiktig med penger at han ikke kjøpte kaffe, da han hadde så mye mjølk sjøl...På Dælin kosta han ikke på seg ordentlig ved til fyring, men brukte kvist. Samtidig var han ikke mer gjerrig enn at han var blant de største bidragsyterne da Nordlia kirke skulle bygges. Han ønska også å framstå som en slags vismann, og delte ut på skolene et hefte han hadde skrevet om "Veien til Rigdom".

Kilder og litteratur

Eksterne lenker