Jon Halvorsen Hektoen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Jon Halvorsen Hektoen (født 26. september 1860 i Tynset, død 7. april 1930 i Oslo) var jurist og embetsmann. Det meste av yrkeskarrieren var han tilknyttet Finansdepartementet, der han fra 1914 til sin død var ekspedisjonssjef for tollavdelingen, og dermed øverste fagmessige leder for tollvesenet.

Familie

Jon Halvorsen Hektoen var sønn av gårdbruker Halvor Pedersen Hektoen (1825-1888) og Karen Jensdatter Bubakken (1836-1865) fra Kvikne, og var gift med danske Marie, født Gad (1866-1934). Navnet Hektoen stammer fra slektsgården på Tynset.

Liv og virke

Jon Hektoen var født og oppvokst på slektsgården Hektoen i Tynset, men moren døde da han var rundt fem år gammel. I 1882 tok han middelskoleeksamen og i 1883 examen artium. Han ble cand. jur. i 1886.

I 1888 ble Hektoen ansatt i Finansdepartementet, som han var tilknyttet livet ut. I 1900 ble han byråsjef for 2. tollkontor, og i 1914 ble han utnevnt til ekspedisjonssjef for departementets tollavdeling, og dermed øverste fagmessige leder av tollvesenet.

Som ekspedisjonssjef under første verdenskrig var kontrollen med inn- og utførsel av varer, som lå under tollvesenet, et av Hektoens viktigste arbeidsområder.

Hektoen hadde en rekke verv, blant annet var han medlem av Statens prisråd, formann i Frihavnskommisjonen, formann i byggekomiteen for ny tollbodbygning ved Oslo østbanestasjon, og medlem av flere kommunale komiteer i Bærum, hvor han bodde en periode.

Enkelte bosteder

Ved folketellingen for 1865 er Jon Halvorsen Hektoen oppført i Nedre Bygden i Kvikne (morens hjemkommune), men dette var et midlertid oppholdssted. Han er nemlig ikke oppført sammen med sin egen nære familie, men med gårdbruker og lensmann Knud E. Thoresen og hans familie. En kommentarer i folketellingen forklarer dette slik: Er fra Gaarden Hektoen paa Tønset og her kun midlertidig. Ved folketellingen samme år opplyses det at faren, som er oppført i Tynset med Jon Hektoens søsken, er enkemann, som han ble samme år. Ved folketellingen for Tynset for 1875 er Jon Halvorsen Hektoen igjen oppført sammen med faren og søsknene på slektsgården Hektoen.

I adresseboka for Kristiania for 1891 er Hektoen oppført som kopist i Finansdepartementet med bostedsadresse Nordahl Bruns gate 6. Ved folketellingen for 1900 er han oppført som Embedsmand i Staten (Bureauchef) på adressen Munkedamsveien 69 sammen med kona Marie og tre barn. Ved folketellingen for 1910 er familien oppført på Fagerhøi på Tanum i Bærum kommune. I adresseboka for Kristiania for 1916 er han oppført som ekspedisjonssjef i Niels Juels gate 9. I adresseboka for Oslo for 1929 er Hektoen oppført i Niels Juels gate 7.

Ettermæle

Mal:Thumb høyre I en nekrolog over Jon Hektoen i Aftenpostens aftennummer 7. april 1930 (usignert) ble han beskrevet slik (utdrag):

Man kan vel si at tollavdelingens ekspedisjonschef har en mere utsatt stilling enn nogen annen av departementenes ekspedisjonschefer. Der mangler ikke på kritikk. Men Hektoen tok kritikken med godt humør. Han kjente forholdene ut og inn og visste hvad der kunde gjøres i de forskjellige tilfelle. Han var i besiddelse av et skarpt omdømme, sterk rettferdighetssans og en kolossal arbeidskraft, som han helt ut benyttet i sitt embeds tjeneste.

Jon Hektoen er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Ekspedisjonssjef er benyttet på gravminnet.

Kilder