Jongsåsen

Jongsåsen er et strøk i Vestre Bærum som i øst grenser til Sandvika Storsenter og Kjørbokollen. I nord og øst følger grensen stort sett jernbanelinjen. I sør går grensen ved Bjerkoddveien mot Gyssestadkollen. Gården Østre Jong eide i sin tid størstedelen av Jongsåsen. Vestre Jong eide en part ned til sjøen i Bjørnsvika mellom Kjørbo og Gyssestad. Bjørnegård hadde en mindre del av den nordøstre del av Jongsåsen. I 1850 ble den tidligere husmannsplassen Jongsås skilt ut som eget bruk under navnet Søndre Jong.

Utsikt fra Jongsåsen mot Hamang, Martina Hansens hospital og Kolsåstoppen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).

Jongsåsen har store mengder kalkstein, velegnet for brenning til kalk. Her ble det tatt ut kalk fra midten av 1550-årene. Kalken ble bl.a. brukt til å bygge Akershus festning. Nils Jong leverte kalk til Det kongelige Slott, som sto ferdig i 1848. I 1826 leverte Wilhelm Eriksen på Bjørnegård store kvanta kalk til det første Rikshospitalet. I 1860-årene brente Kristian Hellerud på Søndre Jong kalk i en for den tiden moderne kalkovn som kunne drives kontinuerlig. I 1874 satte Donato Brambani opp en kalkovn på nordøstsiden av Jongsåsen i Bjørnegårds teig. I 1875 produserte denne ovnen over 9200 tonn kalk! Et resultat av denne betydelige kalkindustrien gjennom flere hundre år vises i terrenget. Langs Jongsåsveien er det fortsatt et stort antall dype sjakter etter uttak av kalkstein.

I dag er Jongsåsen et fredelig område med moderne villabebyggelse i det sørøstlige området. Blokkleiligheter i Måneveien og avslutningen av Solhaugveien. Vest for begynnelsen av Solhaugveien ligger et vakkert åsområde hvor det er igangsatt bygging av boliger i blokk etter en lang plan- og reguleringsperiode. Gården Søndre Jong ligger i krysset Solhaugveien/Damveien. Mellom Damveien og Jongssvingen, med adresse til sistnevnte, ligger Jong barneskole. Mellom noen furutrær ved enden av Damveien fant den siste henrettelsen i Bærum sted i 1846, da Peter Olsen Ringieie måtte legge hodet på blokken fordi han hadde tatt livet av sin kone.

Den øvre del av Jongsåsveien ligger i traseen for den gamle ferdselsveien til Asker. Den kom i sin tid ned ved bruket Snippen, der Slependveien i dag går under jernbanelinjen. Den eldste bebyggelsen på Jongsåsen finner vi langs Jongsåsveien.


Koordinater: 59.8873965425698° N 10.512094490551744° Ø



Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Jongsåsen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.