Jordskjelvet sør for Oslo i 1904

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 17. aug. 2020 kl. 11:35 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Idd kirke var en av kirkene der menigheten ble skremt av jordskjelvet under høymessen søndag 23. oktober 1904. (se sitat i artikkelteksten)
Foto: Siri Johannessen
Johanneskirken ble ødelagt av skjelvet.
Foto: Olaf Martin Peder Væring/Oslo Museum (omkring 1880–1890).

Osloskjelvet var historiens kraftigste jordskjelv i Norge inntil jordskjelvet på Svalbard den 21. februar 2008 og målte 5,4 på Richters skala. Jordskjelvet kom søndag 23. oktober 1904 kl. 11:27 sør for Oslo. Episenteret lå antagelig omkring 25 km sør for Hvaler.

Ingen mennesker ble skadet, men det var tilløp til panikk, for eksempel i kirkene da skjelvet inntraff midt under høymessen, og det finnes flere beretninger fra menigheter som ble skremt av det. En av disse kom fra Idd kirke nær Halden:

Presten stod netop for alteret og messede, da det første stød merkedes som et rystende bulder med underjordiske dybe drøn. Straks derefter saaes den metertykke altergavl at synke, og en aabning paa 4-5 tommer blev synlig oppe ved taggesimsen. Derpaa løftedes atter muren, pressedes opp mot loftet, og sten og kalk føg indover alteret og gulvet, samtidig med at langvæggene svaiede sterkt; hele alterpartiet gyngedes og syntes at synke i grus. Menighed og prest styrtede til udgangen og merkelig nok, ingen kom synderlig tilskade, men kirken er i den grad ramponert, at den ikke mere lader seg restaurere.

I Oslo (den gang Kristiania) kom skjelvet kl. 11.28 og varte i 15 sekunder og førte til steinsprang, sprekker i mur og andre større og mindre ødeleggelser. Johanneskirken, som hadde sprekkskader fra før, så sterkt skadet av skjelvet at den måtte stenges. Den ble aldri tatt i bruk som kirke igjen, og ble revet i 1928.

Kilder