Kaare Sundby

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 13. des. 2019 kl. 07:41 av Kallrustad (samtale | bidrag) (Noen lenker, husk også kategorier)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kaare Sundby (født 1. januar 1905 i Modum, død 9. februar 1945) var motstandsmann under annen verdenskrig. Han hadde ingeniørutdannelse fra Tyskland og var deretter ansatt som driftsingeniør i ESAB (Elektriska svetsningsaktiebolaget) i Gøteborg. Han giftet seg 1943 med Astrid Bartmann Rundø, og de bosatte seg i Borgestadveien i Sogn hageby.

Etter det tyske overfallet deltok han i krigshandlingene, bl.a. ved Stryken. Han drev utstrakt illegal virksomhet, særlig innenfor flyktningetransport. Her kom det til stor nytte at han snakket flytende tysk, og han hadde også fått tak i en Wehrmacht-uniform. Sundby var flere ganger i Sverige som kurér og arbeidet også for den engelske etterretningstjenesten. Han deltok videre i Milorgs slippgjeng 13221, samt i våpentransport.

Likvideringen av statspolitisjef Karl Marthinsen 8. februar 1945 utløste store represalier. Kaare Sundby sto på listen over ettersøkte og var blant dem som ble arrestert. Han ble henrettet om morgenen den 9. februar på Akershus festning og deretter senket i Oslofjorden.

Litteratur

  • Våre falne : 1939-1945, Grøndahl, Oslo 1951, bd. 4 Digital versjonNettbiblioteket
  • Mette Breder: Kaare Sundby i Sogn kultur- og historielags årsskrift Før og nå 2013.