Kai Hauge (1978–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Kai Hauge 31 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Stavanger kommunes 22. juli-minnemerke er reist ytterst på Lundsneset i Hundvåg.
Foto: Eva Rogneflåten
Detalj på Stavanger kommunes 22. juli.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).

Kai Hauge (født 31. juli 1978 i Stavanger, død 22. juli 2011 i Oslo) arbeidet i utelivsbransjen i Oslo, og hadde i februar 2011 starta sitt eget utestedskonsept Blå Resept Bar & Sånt i Kristian Augusts gate 14 i Oslo sentrum. Han var ute for å handle til restauranten sin, da han i Grubbegata ble et tilfeldig bombeoffer i terrorangrepet mot regjeringskvartalet.

Hauge ble i minneord omtalt som en begavet kunstner, som hadde arva anleggene til både faren, som var ingeniør, og moren, som var billedkunstner, terapeut og lærer. Venner beskrev ham som et multitalent med evne til å spre glede.[1] Han etterlot seg foreldre, søsken og kjæreste.

Bisettelsen

Hauge ble bisatt fredag 5. august 2011 fra Grefsen kirke, der sokneprest Sunniva Gylver forrettet. Bisettelsen starta til låta «Waitin' on a Sunny Day» med Bruce Springsteen, en låt Hauge var svært glad i. Også musikk av George Harrison, Eva Cassidy og Eric Clapton satte preg på seremonien.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og Venstre-leder Trine Schei Grande deltok i begravelsen. Kai Hauge var medlem av partiet Venstre, og i bisettelsen ble det trukket fram at han var glad i diskusjoner og den gode samtalen. Berger Røsland trakk fram at Hauge ved å være engasjert og aktiv bidro til å berike Oslo og gjøre byen til et bedre sted. Han var også en kunstnerisk type. Han malte og hadde blant annet sin egen utstilling.[2]

Minneord Kai Hauge og Jon Vegard Lervåg

I minneordene fra Oslo Venstre ti år etter terrorangrepet sto det blant annet:

Kai Hauge var en typisk gründertype, glad i livet og i vennene sine. En mann som hadde reist masse, og studert mye ulikt. Han var nysgjerrig og glad i en diskusjon.[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Oslo takka nei til den anonyme gaven, fordi byen skulle få et nasjonalt minnesmerke. Stavanger kommune sitt 22. juli-minnesmerke er reist ytterst på LundsnesetHundvåg.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Under er teksten til Kai Hauges bursdag i 2023.[4]

Referanser

  1. Knutsen, Kathrine: Slik var Kai. Bygdebladet (Randaberg), torsdag 4. august 2011, s. 2. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Lie, Kjersti Kanestrøm: – Han var svært allsidig. nrk.no, 05.08.2011. Besøkt 06.11.2023.
  3. Oslo Venstre: Kai Hauge og Jon Vegard Lervåg til minne. Oslo Venstres Facebook-innlegg, 22.07.2021. Besøkt 06.11.2023.
  4. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Kai Hauge og Tove Knutsen, 31.07.2023.

Kilder og litteratur