Kamban forlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Per Imerslund på omslaget på boken Videre i passgang, utgitt posthumt av Kamban i 1944.
Foto: Kamban forlag/Nasjonalbiblioteket

Kamban forlag} var et forlag som var startet og eid av Hans Solgaard Jacobsen i 1940. Det blir ofte omtalt som et av NS-forlagene sammen med Blix Forlag, Atlantic forlag, Viking forlag, J.M. Stenersens forlag og Centralforlaget.

Før andre verdenskrig hadde forlaget navn etter Jacobsens tidsskrift Ragnarok. Forlaget utviklet seg under okkupasjonen til et selvstendig nasjonalsosialistisk forlag med personlig profil. Ikke minst ble forlaget preget av litteratur av og for frontkjempere, med forfattere som Per Imerslund, Olav Arnesen, Bernhard Bolsmo og Oscar Barth. Halldis Neegård Østbye utga også bøker på Kamban, likeledes Kåre Bjørgen; dessuten utkom flere barnebøker preget av nasjonalsosialistisk ideologi, samt bøkene om Gerhard Folgerøs ferder: Leif Eriksson-ferden og Roald Amundsen-ferden. I 1944 ga forlaget ut Slik talte Zarathustra av Friedrich Nietsche.

Forlaget hadde også en serie med indianerromaner med fortellinger om indianerhøvdringen Tecumsehs liv gjengitt fra gamle kilder. Tecumseth ble drept av amerikanske syryker under 1812-krigen i Nord Amerika.

Mange av forlagets utgivelser hadde omslag designet av Harald Damsleth.

Forlagets uavhengige profil gjorde at det ofte kom i konflikt med ledelsen av Nasjonal Samling.

Forlaget ble gjenstand for alvorlige inndragninger og konfiskasjoner under rettsoppgjøret etter andre verdenskrig. Senere startet Jacobsen opp på nytt under navnet Store Bjørn Forlag der han bl.a. utga Ralph Hewins Quisling – Prophet without Honour fra 1965, med norsk tittel Quisling, profet uten ære i 1966. Utgivelsen bar preg av å være en omkamp av rettsoppgjøret og resulterte i en injuriesak da stortingsrepresentanten Sverre Løberg beskyldte Jacobsen for å være en historieforfalsker. Løberg ble frikjent, til slutt i Høyesterett, men den stimulerte også til debatt og et bredere perspektiv på okkupasjonshistorien.

Forfattere tilknyttet Kamban

Kilder