Kim Småge

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 3. jan. 2020 kl. 11:48 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (Kategori:Bjugn Kategori:Ørland kommune)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kim Småge (født 23. juni 1945 i Trondheim), egentlig Anne Karin Thorhus, er forfatter. Hun er særlig kjent for spennings- og kriminalromaner, men har også utgivelser i andre sjangre.

Slekt og familie

Hun er datter av kaiarbeider Rune Sanfrid Thorhus (1911–1968) og Hjørdis Wedø (1911–1997).

Kim Småge er gift med dramatiker Edvard Normann Rønning (f. 1952).

Liv og virke

Hun vokste opp på Lilleby i Trondheim, og tok realskole og handelsskole der.

Fa 1964 til 1970 var hun sekretær hos Brødrene Rishaug. Hun begynte så på Trondheim Økonomiske Gymnas, der hun ble uteksaminert i 1973. Deretter fulgte studier ved Universitetet i Trondheim fram til 1977. Hun ble cand.mag. med fagene nordisk, engelsk og geografi.

Etter studiene tok hun lærerjobb. Fra 1977 til 1983 var hun adjunkt i Møre og Romsdal. Etter en pause var hun så adjunkt i Trondheim fra 1988 til 1991. Deretter ble hun forfatter og frilanser på heltid.

Utenom studier og jobb drev hun med dykking, og i 1980 ble hun den første kvinnelige instruktøren i Norges Dykkerforbund.

Forfatterdebuten kom i 1983 med spenningsboka Nattdykk. For denne mottok hun Rivertonprisen i 1983. Som tittelen antyder bruker hun sin egen dykkererfaring som bakteppe; hovedpersonen Hilke er dykker. Hun var også hovedperson i den neste romanen, Origo fra 1984. I Kainan fra 1986 kom en ny hovedperson, skuespilleren Lena som hadde mannsroller som spesialitet. En rød tråd i hennes krim- og spenningsromaner er underliggende maktstrukturer, som frimurerordenen i Kainan og regjeringa Nygaardsvolds bigamibestemmelse i Lex Love. Dette ble også et tema i hennes oppvekstroman Koksbiter og trollsplint fra 1999, som skildrer barndommen i et arbeidermiljø i Trondheim, og ser på maktstrukturene gjennom et barns øyne.

I 1986 kom Figurene, den første av flere ungdomsromaner. For den vant hun en pris i Aschehoug forlag ungdomsbokkonkurranse. Det er en spenningsbok som også tar opp temaer som seksualitet, sjalusi og familieproblemer relatert til overgangen fra barn til voksen. Småge har fortalt at hun skrev den etter å ha hørt at Nattdykk ble lest av mange ungdomsskoleelever, og hun ville skrive ei bok som passa bedre for denne aldersgruppa.

I Sub Rosa fra 1993 ble leserne kjent med hennes mest kjente hovedperson, politibetjent i Trondheim Anne-kin Halvorsen. Hun hadde vært brukt en gang før, i en novelle i samlinga Kvinnens lange arm fra 1992, men nå fikk hun altså en større tumleplass i romanformatet. Totalt har det blitt fem romaner med Halvorsen i hovedrollen. De fire første foregår i Trondheim, men i den siste ble handlinga lagt til Fosen - Kim Småge er bosatt på Valsøya på Fosen. Halvorsens univers overlapper til tider med det politikammeret som skildres i bøker av Fredrik Skagen, Idar Lind og Anne B. Ragde. Sub Rosa sikret henne utmerkelsen Glassnøkkelen i 1993. For den andre Halvorsen-boka, En kjernesunn død fra 1995, fikk hun Palle Rosenkrantz-prisen for beste roman oversatt til dansk.

Kim Småge skriver radikalt bokmål, noe som førte til at hun i 1990 mottok Språklig Samlings Litteraturpris.

Hun satt i styre i Den norske Forfatterforening fra 1987 til 1991 og igjen fra 2002 til 2004. I 2001 var hun president i Skandinaviske Kriminelle Selskap.

Litteratur og kilder