Kirkedepartementets bibliotekkontor

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 29. jan. 2016 kl. 15:29 av Frilanders (samtale | bidrag) (Ny side: Kirkedepartementets bibliotekkontor betegner en funksjon og et kontor i Kirkedepartementet mellom 1902 og 1949, men med noe skiftende offisielle benevninger. Kirkedepartementet oppr...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirkedepartementets bibliotekkontor betegner en funksjon og et kontor i Kirkedepartementet mellom 1902 og 1949, men med noe skiftende offisielle benevninger.

Kirkedepartementet opprettet i 1902 en deltidsstilling (med 2-3 timers arbeidstid pr uke) for en «boksamlingskonsulent», etter hvert i praksis kalt bibliotekkonsulent. Bibliotekpioneren Haakon Nyhuus hadde tatt initiativet til stillingen, og han ble også samme år ansatt som "Kirkedepartementets sagkyndige i bibliothekspørsmaal.” I 1906 ble Nyhuus avløst av Karl Fischer. Han fikk i 1922 utvidet stillingen til en hel arbeidsdag pr uke.

Fischer fikk også startet et meldingsblad i 1907 under navnet For Folke- og Barneboksamlinger, som i 1916 fikk navnet For Folkeoplysning, med undertittelen ”Tidsskrift for boksamlinger og folkeakademier.” Fra 1923 var bladet også offisielt organ for NBF - Norsk Bibliotekforening. Dette var forgjengeren til tidsskriftet Bok og bibliotek, som kom med sitt første nummer i 1935.

I 1933 overtok Arne Kildal stillingen ved bibliotekkontoret, fra 1937 med tittelen byråsjef. Han hadde tidligere vært leder av NBF i to perioder (1913-16 og 1929-33). Dette, og annen nær tilknytning mellom departement og interesseorganisasjon (bl.a. tidsskriftet, se ovenfor), har historikeren Geir Vestheim karrakterisert som "bibliotekpolitisk korporatisme", blant annet i boka Fornuft, kultur og velferd (1997).

I 1937 ble kontoret omdøpt til Kontoret for folkeopplysningsarbeid, da generell folkeopplysning var blitt en del av ansvarsområdet. I 1949 ble bibliotekansvaret skilt ut igjen, og departementskontoret ble avløst av Statens bibliotektilsyn, et eget statsorgan, men underlagt Kirkedepartementet. Kildal ble institusjonens første leder, med tittelen bibliotekdirektør.

Utgivelser

Med Kirkedepartementets bibliotekkontor/Bibliotekkontoret som utgiver eller medvirkende: Forekomster i norske bibliotek (Oria.no): 7 titler. I fulltekst i bokhylla.no: 42 bøker/trykksaker tilgjengelig i full tekst 5 titler.

Med Kontoret for folkeopplysningsarbeid som utgiver eller medvirkende: Forekomster i norske bibliotek (Oria.no): 4 titler. I fulltekst i bokhylla.no: 2 titler tilgjengelig i full tekst

Litteratur