Kjøpmann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjøpmann, handelsmann og detaljist er gjerne hovedbetegnelsene på personer som distribuerer varer fra produsent til konsument. Med andre ord utgjør kjøpmenn det vanlige sluttleddet i varedistribusjonen. Ordet brukes delvis også om grossister, som noen ganger opptrer som ledd mellom produsent og detaljist og som ikke selger rett til forbrukere.

For Norges del forbindes kjøpmenn gjerne med byer, hvor de som handlende borgerskap ikke bare har hatt egen sosiokulturell identitet, men også egne ting/domstoler og til tider status som egen stand. Fra kong Magnus Håkonssons bylov av 1276 til 1600-tallets merkantilistiske kjøpstadsprivilegier sees en utvikling hvor handel – og dermed handelsmenn – tvinges inn i byene. Likevel har kjøpmenn også funnes utenfor byene; ikke bare med byborgere som bosatte seg på landet, men også i form av bonde- og omreisende handel.

Man kjenner til en rekke forskjellige arenaer for utveksling (bytte og handel), blant andre middelalderens markedsplass, 1700-tallets borgerleier i Nordlandene og dagens varehus. I hovedsak etter 2000 skjer handel også gjennom virtuelle butikker på internett, noe som for øvrig har avløst en annen form for fjernhandel, nemlig handel pr. postordre.

Synonymer

I tillegg til brede betegnelser som kjøpmann, handelsmann og detaljist, finnes betegnelser som enten har mindre utbredelse i dag eller som kun gjelder tids- og stedsavgrensede deler av historien, for eksempel 1700-tallets knaper i Nordlandene.

Liste

Litteratur

  • Fuglestad, Finn: Fra Svartedauden til Wienerkongressen : Den vesterlandske kulturkretsens historie 1347–1815 i et globalt-sammenliknende perspektiv 2. utgave, 8. opplag (2013). 1999, Oslo. Cappelen Akademisk Forlag. ISBN 978-82-02-23857-5
  • Sigurðsson, Jón Viðar og Riisøy, Anne Irene: Norsk historie 800–1536 : Frå krigerske bønder til lydige undersåttar 2011, Oslo. Det Norske Samlaget. ISBN 978-82-521-7441-0