Kjeldearkiv:Minner fra en bytur til Kristiania i 1850-årene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minner fra en bytur til Kristiania i 1850-årene
Kjeldeinformasjon
Navn: Johan Martin Svendsen
Født: 27. september 1842
Død: 15. august 1917
Sted: Leirsund
Tidsrom: 1850-årene
Nedtegnet: Omkring 1970
Nedtegnet av: Alfred Høgslund har skrevet av historien fra Johan Martin Svendsens dagbok. Den er skrevet av Høgslunds bok og tilrettelagt for lokalhistoriewikien av Nils Steinar Våge 21. mai 2011.
Beskrivelse: Minner fra en bytur til Kristiania i 1850-årene
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.
Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

Johan Martin Svendsen (1842-1917) skriver i sin dagbok:


Da jeg i 1850 årene fik være med min Fader til Byen (Christiania) så var det meget jeg den gang lagde merke til og syntes var rart for meg, men som nu er forandret. Vi lå på en Bondestue i P. Skappelsgård i Brogaden, og jeg hørte om Natten Wegterne råbe tiden, o Vægter o nu er klokken slagen 2 m.m., også så vi jo om dagen de mange forsjelige Skilter der da var utenfor Håndverkernes Forretninger og var dengang udstående fra husvægen så de kunde sees langt borte[1]. Ved Trondhjemsveien var da Toldvagthus hvor Tolder kom ud og spurte alle som kjørte derforbi om de havde noget at fortolde.

Bønderne satte ofte sine hester udenfor på gården ved lille Torvet, og der var det også Koner som havde små boder med et lidet bord i, hvor de solgte mad som Erter Supmad og kaffi. Og så var det de dengang kalte Høkere der solgte Mad og Brendevin i Pegler og Drammer, de mer kjente af disse var Christoffersen og Finstad ved lille-Torvet.

Jensen i Storgaden, og Christoffersen ved Stortorvet, og der var da også to store Vinkjeldere. Kopp og L. Ihle hvor der var udsjenking af Brendevin i støre og mindre dele, men nesten alle kolonihandlere havde udsalg af Brendevin og mange havde Olie og Fargehandel.

Fotnoter

  1. Se for eksempel det øverste bildet her

Kilde

  • Høgslund, Alfred: Optegnelser fra Skedsmo og omegn. Håndskrevet bok fra omkring 1970.