Kjeldearkiv:Norgesbrev fra Gunhild Leirbrekk til Torjus Larsen 1948-09-05

Norgesbrev fra Gunhild Leirbrekk til Torjus Larsen 1948-09-05
Konvolutt US philatelic 1925.jpg
Informasjon om brevet
Dato: 1948–09–05
Fra sted: Trondheim
Fra: Gunhild Leirbrekk
Til: Torjus Larsen
Til sted: USA
Nr. i samling: 1873
Samling: Norgesbrev
Oppbevaringssted: Øyvind T. Gulliksens samling
Tagger: Amerikanske forhold, Økonomiske kår, skatter, varemangel, Familieforhold, konfirmasjon, Årsvekst og avling, slåttonn, militærtjeneste, husmangel, Nærmiljø, Værforhold
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Kjære onkel Torjus.

Modtok brevet fra Deg igår og Du skal ha mange takk. Kan tro at det er morsomt å få. Det hadde heller ikke vert lenge på veien da det er dat. 30 August, så jeg sa at nå kommer brev fra America fortere end avisene fra Skien til Trondheim.

Godt å høre at alt er vel med Dere alle og at Dere får god betaling for di varer og kreatur som kan selges. Alle vil ha mest mulig utav sine "produkter" vet Du nor[?] det er tungt for dem som skal kjøpe igjen - men tidene er jo "etter seg" i alt for det er da også gode lønninger - men jeg må tro at i America ikke er så grusomme skatter som her. Kan Du gjette va jeg fikk i skatt i høst. (Skatteseddelen kom nå tirsdag.) Jo hold Deg fast!! Siger å skriver 1518.00. Ett tusen fem hundre og atten kroner. Hva synes Du? Bare i stats-skatt fikk jeg kr. 402.00 og i alderstrygdeskatt kr. 75.00. Resten byskatt. Ingen formuesskatt og det kan en selvfølgelig aldri få her, når en blir plukket for alt en tjener. Tenkte jeg på høsten nå skulle få tak i en vinterkåpe men nå tror jeg snøtt[?] jeg klarer det og skulle en leve til en blir gammel må en vel tråds alt på fattigkassa. Huff! Men ingen sure miner - det går nok bare en får vere frisk! En må ikke bli sentimental. Bare vi aldri får krig igjen så går vi gjerne fattige! Her er forresten forfærdelig knapt om varer - særskilt tøyvarer. Det er nesten uråd å greie seg men de fleste synes vere fint godt klædd også merkelig nok. Jeg vet ikke hvordan dem får tak i det.

Ja så har jeg vert hjemme på Kringlåk i ferien min. Der lever dem nok godt men sliter som "skrubben" som det heter. Mor var kjekk etter sin alder og sitt slit synes jeg, men hun dovner så bort i hendene og armene og verker nok iblant. Hun hadde også ondt i ett kne. Det er vel gjikten kanske. Men ellers var hun så grei både i hode og ellers. Jeg tok henne med en tur til Børte. Der var vi hos Ingeborg datter til Torbjørn og Olav Skjelvik. Vi var også en 5 - 6 andre steder på Børte: Vashus, Stus[?]jori, Lie, Leirbekk, Jåsaru (Plassen) og Nordjori. Mor greide godt turen (vi bilte med Bussen) Ingeborg og Olav synes ha det bra og dem levet godt alle på Børte. Gunvor Nordjori er over 90 år men var kjekk og kjente oss igjen både mor og meg. Hennes datter Aslaug var hjemme fra America. Hun så bra ut og hørtes så livlig og kjekk ut. Jeg fulgte også med henne på toget og bussen nor jeg reiste hjemmefra. Da skulle hun en tur til London. Vi skiltes i Oslo. Min bror er nok blit gammel, som ogsaa dem syntes jeg var blit - og det er jeg da - men en må se like glad ut for det. Han har noen flinke kjekke barn, voksne nå mange. Den 6te skal komfirmeres[!] i høst (Kjetil heter han). Den elste datter Else er gjift og har en liten søt tulla på snart 5 md. Ja Du kan tro hun var søt og pen. Det var så ondt å reise fra henne og mor syntes jeg - men - ! - Elses mann er bygningssnekker og dem bor i Gjerpen men har bare 1 værelse så det er så ondt for dem med hus som det er over alt i alle byer. Jeg tror Else og Gudbjørg så heter tulla reiser til Gjerpen i morgen igjen. Torgrim er en kjekk mann.

Aasmund er i Bø på realskulen også nå. Han var i Dølo i slåtten. Arne hadde kommet seg fra militærtjenesten på grunn av en kul på ett kne og var i Vinje på slått. Olav og Kjetil var hjemme. Alle er kjekke å friske. Så er det 3 ukomfirmerte ennå, 2 jenter tvillinger - og 1 gutt. -3 av guttene til Sigrid og 1 jente var på besøk når jeg var hjemme. Alle kjekke! Der var også en gutt, sønn til Olav Larssen. Lars Jonshaugen bygget i hårde tak, så bygningen var reist når vi kjørte forbi der, så nå er der vel færdigt. Forstår ikke at dem kan få til å ordne alt så fort, for andre får ikke enten spiker eller maling. Hjemme ville dem stelle ett lite rom og male også, men fikk ikke noe videre bestemt[?] også uråd[?] å få for dem som må ha hjelp.

Vetli Kvarvi så jeg bare skjimten av en gang. Vi var bedt til Ringestoga dagen før jeg reiste igjen og der skulle vistnok Vetli også vært men han var der ikke. Han var gjerne borte. Han var meget bortreist. Før jeg kom hjem hadde han vert hjemme med hilsninger til mor.

Du spør om jeg tror at Lars ville ha noen klær. Det vil han nok sette pris på, for alt kommer vel med der vor det er så mange slitere og lite å få tak i og rimligvis ikke så god råd på penge heller. Men jeg synes han har klart fint hele den flokken. I Norge tror jeg alle setter pris på å få tøy fra America. Jeg hører alle er så begeistret for alt dem får og mange har fått en masse. Her er noen av de gamle som får. Her en dag fikk en gammel dame en matpakke. Svisker, apricoser, kaffi, sjocelade og ant[?]. Da bad hun meg koke apricosegrøt så skulle jeg få den, bare hun fikk en smak og det gjorde jeg med glede for vi får omtrent aldri sånt. Jo da alt er kjærkomment! Så må jeg slutte. Været er mildt å godt. Meget regn og kalt i sommer. Bare korte varmeperioder.

Alle hjemme bad meg hilse når jeg skrev og det gjør jeg nå. Alt er vel. Hils Sofie og alle Dine og alle kjente om dem finnes. Morsomt å ha dem på besøk tenker jeg. Hadde jeg hatt en bil ville jeg tatt mor med meg en tur hertil så hun fikk se hvordan jeg har det men dessverre! Ja lev vel.

Kjærlig hilsen fra Gunhild

Tarjei fikk jeg brev fra - og en ring - i sommer - da var alt vel! Det fra deg sender jeg til mor.