Kjeldearkiv:Ragna Karlsen var levende modell for Oskar Braaten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ragna Karlsen var levende modell for Oskar Braaten

Ragna Karlsen, født i 1879, var forfatterens modell for rollefiguren Godvakker-Maren. En artikkel i Nordstrands Blad i 1959 har overskriften: Levende modell til Oskar Braatens ”Godvakker-Maren”, som er en folkekomedie fra 1918.

Hvem var så denne Maren?

To fattige, unge kvinner kommer traskende til Kristianias østkant for å søke jobb. Jentene har skaut på hodet og hver sin tine i neven. De er støvete til langt oppetter stakken, så en ser de har gått langt. De ender hos «Endresens Husholdningshandel». Her får Maren jobb, men hun vil ikke ha den uten at også Kari får en jobb samme sted, og det går i orden. Kari ser ikke frisk ut, hun er så mager at en kan bryne kniven på henne og hun ligger og hoster hele natta. Det er lett å skjønne hvilken vei det bærer med henne. Maren er i tyveårsalderen, er sterk og frisk og våken, med gløgge øyne. Etter hvert overtar hun stellet både i butikken og i huset. Butikken går godt fordi karfolka kommer for å glane på Maren. Hun vet å passe seg, og hvis Endresen, den gamle fenaknoken, vil forsøke seg med så meget som en finger, så smeller det. Kari blir gravid, hun dør og venninnen, Maren, tar seg av hennes barn. Maren har ikke glemt sin kjæreste fra hjembygden og komedien ender selvfølgelig med at Godvakker-Maren får sin hjertenskjær.

Komedien ble første gang filmatisert i 1940 og igjen i 1976 og da med Inger Lise Rypdal som Maren. Oskar Braatens modell til Godvakker-Maren er vår sambygding og her er H. Kjendslis artikkel i Nordstrands Blad fra 21. juli 1959. Han er på besøk i forbindelse med at Ragna Karlsen fyller 80 år:

Vi detter opp i fattigmannsbakkelsen, og har nesten ikke lyst til å forstyrre.
- Ja nå tror du vel det er jul snart igjen, men jeg liker litt reale, gammeldags kakesorter, da baker jeg enten det er jul eller påske, men nå får du sette deg litt, for kjøkkengulvet må ha en liten omgang etter bakesjauen. Dermed farer hun i et par slagstøvler eg entrer skurebøtta, enda gulvet etter vårt skjønn er både pent og rent.
- Er du født her i Nordstrand, fru Karlsen?
- Nei, jeg er renspike Ringeriksjente, men kom tidlig til Oslo, eller Kristiania som det den gangen het. Det var to venninner av oss som fikk slik lyst til å ta oss tjeneste i byen, og så dro vi av sted med eiendelene våre i hvert vårt knytte.

Hestetrikk

Til byen kom vi, og sto nede på Vestbanestasjonen og glåmte. Vi hadde ikke kjente noen av oss. Så spurte vi en poiti etter Ajers festekontor.
Jo da, bare følg hestesporet til Youngstorvet, sa han.
-Hestesporet?
- Ja, det var hestetrikk den gangen.
Jo, på festekontoret fikk vi plass med en gang. Først ville fruen bare ha meg, for jeg så sterkest ut, men jeg ville ikke skille lag med Marianne, og så tok hun begge to.

Deilig på Jomfrubråten

Etter noen år så traff jeg mannen min, og så ble det gifting.
- Har du bodd her i Raschs vei hele tiden?
- Den første tiden vi var gift bodde vi så deilig på Jomfrubråten, men så ble det utparsellert tomter av Nordseter gård, og svigerfar ville endelig at vi skulle bygge hus der. Tre mål ble innkjøpt til 100 kroner målet.

Kom 1911 til Raschs vei

Men slik så jeg illtrivdes til å begynne med. Bare svarte skogen hele veien her, og jeg gråt mang en tåre da vi måtte flytte fra Jomfrubråten. Men da vi fikk hugget en del av det digre tømmeret rundt på tomten, så ble det ganske bra. Vei var det heller dårlig med, og hestene satte seg fast i leira med byggelassene, men huset kom opp. Vi flyttet inn i 1911. Jeg har ikke angret en dag på det må du tro, for triveligere sted vet jeg ikke om.

Fest på Ekebergrestauranten

-Jeg vet ikke hva jeg har gjort for å fortjene å ha det så godt på mine gamle dager. Frisk og rask, hus og hjem, og barna rundt omkring meg. Ja, ikke bare barna, men barnebarn og barnebarnsbarn, slik snakker hun, den 80-årige fra Ragna Karlsen i Raschs vei 16. - Og nå blir det stor fest på lørdag? - Ja, og på Ekebergrestauranten vil jeg ha selskapet, for der er det ekstra koselig, synes jeg.

Barnebarnet til Ragna Karlsen, Liv Olsen, har tatt kontakt og fortalt at det var i Raschs vei nr. 10 at besteforeldrene bygget hus og at mange etterkommere nå bor i flere hus på denne adressen. Liv Olsen kunne videre fortelle at Ragna ville ha et mer meningsfylt arbeide enn rengjøring for andre mennesker, hun tok således jobb i et hjem der "de som var kommet i ulykka" kom for å føde sine barn.



Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.6: Aktuell historie VI : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2013. 204 s. Utg. Dreyer. ISBN 978-82-8265-076-2. S. 92: Ragna Karlsen var levende modell for Oskar Braaten.



Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 521 den 15.07.2010. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.