Kjeller flyplass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjeller flyplass 1913:Aeroplanet Ganger Rolf
Foto: Anders Beer Wilse

Mal:Digitaltfortalt

Kjeller flyplass er Norges eldste flyplass, og en av verdens eldste flyplasser som er i drift. Den ble lagt på eiendommen til Kjeller gårdKjeller i Skedsmo kommune, rett nord for Lillestrøm, og den fikk først navnet Lillestrømmen Flyveplads. Flyplassen ble åpnet i 1912, og ved flystripa ble det oppført et lite verksted og et skur for flyene. Rullebanens lengde var 100 meter, mens den i 2009 er 1600 meter lang. En årstallsliste viser en omfattende virksomhet ved flyplassen.


Johannes Nielsen (til venstre) og K. S. Hansen var de første flybyggerne og flymekanikerne i landet. De var ansatt på flyfabrikken på Kjeller.

Første flyvning

14. september 1912 kom det første flyet pakket i kasser med hesteskyss til Kjeller. Flyet var innkjøpt fra Frankrike og var av typen Maurice Farman Langhorn, og i løpet av en uke ble det montert av flymekanikerne Johannes Nielsen og K. S. Hansen. 21. september 1912 foretok rittmester Henrik Thaulow og premierløytnant Fredrik Chr. Sejersted hver sin flytur på henholdsvis 12 og 10 minutter. Den første flyvningen til/fra Kjeller ble foretatt av flypioneren Einar Sem-Jacobsen 25. september 1912 med den samme flytypen som kom den 14. september. Den ble kalt Ganger Rolf. Norges første fatale flyulykke skjedde ved Kjeller 1. mai 1917.

Bygging av fly fra 1913

Flyskole i 1914

1. september 1914 ble Hærens Flyveskole formelt opprettet ved flyplassen, og det var polarforskeren Roald Amundsen som fikk utstedt det første flysertifikatet 11. september 1914. Einar Sem-Jacobsen var flyskolens første instruktør. I 1916 ble 17 elever uteksaminert ved den ettårige militære flyskolen. Elevene fikk utstedt internasjonalt flysertifikat.

Flyplassen under verdenskrigene

Bakkergården i Lillestrøm etter bombingen 29. april 1943

Under første verdenskrig ble flyplassen utvidet som et ledd i styrkingen av Norges forsvar. I 1916 etablerte Hærens Flyvemaskinfabrik seg her. I tillegg ble det bygd kaserne, depot, messer og andre bygninger.

9. april 1940 ble flyplassen bombet av tyske fly, og det ble gjort store ødeleggelser. De 20 norske flyene som var stasjonert på Kjeller, ble reddet ved at de kvelden før ble flydd til Gansvika ved Øyeren. Flyplassen ble besatt av tyske tropper 12. april 1940, og tyskerne drev flyfabrikken og flyplassen under hele krigen. 18. november 1943 ble flyplassområdet utsatt for et amerikansk bombeangrep, og 29. april 1944 ble plassen og deler av Lillestrøm bombet av britiske fly. 12 sivile ble drept.

Flyutdanning

Fra 1950 foregikk grunnutdanningen for flyvere på Kjeller før elevene forsatte utdanningen i USA. I 1959 ble Nedre Romerike Flyklubb opprettet, og i 1964 fikk den tillatelse til å drive sivil skoleflyging fra flyplassen. Klubben het tidligere Kjeller Flyklubb, og den var opprettet før krigen.

Militær og sivil aktivitet

Flyplassen eies og drives av Luftforsvaret. Forsvarets logistikkavdeling (FLO) holder til på Kjeller med sine verksteder og tilhørende militær lufttrafikk. Omkring 900 mennesker har sin arbeidsplass her.

Flyplassen har også en sivil del med den største småflybasen i Norge på nærmere 100 fly. Ved flyplassen finnes også landets største samling av flyvedyktige veteranfly. Blant klubbene som bruker flyplassen, er Oslo Flyveklubb og Nedre Romerike Flyklubb. Organisasjoner som holder til her, er Kjeller flyhistoriske forening og Experimental Aircraft Association, Chapter 573 Norway.

Av kommersiell virksomhet kan nevnes flyverkstedet Aeromech, avionikkforhandler og serviceinstansen Hovet & Co og helikopterselskapet Helikopterdrift med seks stasjonerte helikoptre.

Litteratur og kilder

  • Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind I og II. Lillestrøm 1978.
  • Kjeller flyplass 75 år 1912-1987. Utgitt av en redaksjonskomité. Kjeller 1987.
  • Kvaal, M. T.: Kjeller flygeplass 1912-1952. En kort beretning om vår flygnings første tid. Lillestrøm 1952. 16 s. Ill.
  • Kjeller flyplass. Informasjonshefte utarbeidet av Den kulturelle skolesekken i Skedsmo. Se også Den kulturelle skolesekken

Eksterne lenker