Kjemåa kraftverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 27. mar. 2013 kl. 13:24 av Cnyborg (samtale | bidrag) (kategorisplitting)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjemåa kraftverk, som er et av de eldste i Hedmark fylke, ligger nederst i Kjemåa ved Koppang i Stor-Elvdal kommune. I dag er bare høyspentrommet igjen av den opprinnelige kraftstasjonen.

Den første kraftstasjonen ble bygd i 1905 etter planer utarbeidet for Svend Øvergaard av A/S Elektrisk Bureau. De nærmeste gardene, sagbruket og snekkerfabrikken fikk strøm herfra. Alle bygningene på Øvergaard fikk lagt inn lys, også utedo og hundehus fikk sin del av luksusen.

Det første anlegget hadde følgende installasjoner;

  • 269 glødelamper
  • 12 stikkontakter
  • 7 motorer
  • 1 badeovn
  • 2 kokekar
  • 1 cigartænder
  • 1 pibetænder

Nytt kraftverk

Rett nedenfor fjellhylla som henger utover Kongeveien, går det en merket sti opp til inntaksdammen for Kjemåa kraftverk. Her ligger rester etter inntaksdammen og rørgata til kraftverket. Kjemåa har liten vannføring vinterstid, og for å kunne drive kraftstasjonen lenger nede i elva var det nødvendig å sørge for tilstrekkelig vannføring. For å oppnå dette, ble Skårnsjøen og Langtjern regulert, og deler av Blisterbekken kanalisert til Kjemåa.

Inntaksdammen var en liten demning. Her ble vannet samlet opp før det ble sendt gjennom rørgata til kraftverket. Det første kraftverket ble bygd av Svend Øvergaard allerede i 1905, og var i drift til 1918. Anlegget ga elektrisitet til gardens behov, til drift på sagbruket og noen av nabogardene. I dag er det bare Kjemsjøen som fortsatt er oppdemt. Vannstanden ligger 1,6 meter over det opprinnelige.

Etter at kraftlinja fra Storfallet ble forlenget opp til Koppang i 1918, ble likestrømsstasjonen i Kjemåa nedlagt. Den passet ikke inn i vekselstrømsystemet.

I 1930-åra ble driften av Øvergaardssaga likevel så problematisk at eieren bestemte seg for å bygge ny kraftstasjon i Kjemåa der stasjonen fra 1905 hadde ligget. Den nye Kjemåa kraftstasjon ble ferdig på slutten av 1930-tallet. Det ble montert et nytt trerør i en lengde av 320 meter. Inntaksdam og stasjonsbygning ble bygd opp igjen, og stasjonen ble samkjørt med kraftnettet fra Søkkunda kraftstasjonRasta. Denne utvekslingen av kraft bedret energisituasjonen for Øvergaardssaga.

Stor-Elvdal Kraftlag opprettholdt driften fra de kjøpte stasjonen i 1956, og til den ble nedlagt i 1965. Rørgata var da i dårlig forfatning, og Kjemåa var etter hvert så forurenset av kloakk at det var problemer med å kjøre turbinen. Maskinene ble solgt til en skraphandler.