Krigshistorie Hemnes i Nordland/13: Kirke i krig

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 20. mai 2014 kl. 13:08 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det offisielle kirkelivet fikk ei vanskelig tid under okkupasjonen. I Hemnes la sokneprest Gjeitanger ned sitt statlige embete i 1942, og 24. mai 1944 ble han arrestert av Gestapo. Prestefamilien bodde et par års tid på Holmslet i Leirskardalen. De flytta dit allerede før presten ble arrestert, antakelig fordi Gjeitanger følte seg utrygg på Hemnesberget.

- Jeg husker at vi fikk en vikarprest. Ellers var det andre prester som steppa inn og holdt gudstjeneste i Korgen. Dette skjedde gjerne i sommerhalvåret, når det ble holdt kristne leirer i Korgen. Onkelen min, Torvald Øberg som var prest, pleide alltid å forrette når han var nordover på besøk, husker Lidvor Heimstad (født 1926), som i dag bor på Foldereid i Namdalen. Lidvor vokste opp på Holmslet i Leirskardalen, og har skrevet ei erindringsbok fra ungdomstida si.

Stopp for Kongebønn

- Kongebønnen, hvor Kongen og Fedrelandet velsignes, var forbudt å ha med i gudstjenesten. Når presten kom til det stedet i ritualet hvor Kongebønnen skulle leses, stoppa han alltid opp og tok en pause. Dette skjønte alle som var i kirka, kanskje unntatt tyskerne. De pleide å sitte på galleriet. Vi trudde de var der for å spionere, men kan hende gikk de i kirka som oss, fordi de var troende.

Ved avslutninga av gudstjenesten sang vi alltid fedrelandssalmen, stående. Men vi sang ikke det siste verset: "No er det i Noreg atter dag..." Det fikk vente til etter frigjøringa. Når jeg i dag hører Fedrelandssalmen, tenker jeg alltid på Korgen kirke, sier Lidvor.

- Det kristne livet fikk en oppblomstring, det ble en vekkelse under krigen. Det ble stifta kristelige ungdomsforeninger i bygdene, og de dreiv mye med sang og musikk. Misjonsarbeidet blomstra opp. Både krigssituasjonen og folk sin økonomi var trolig årsaken til dette, sier hun.

Arrestert

- Etter at en av de kristne leirene i Korgen var slutt, ble det igjen en del mat. Man spurte ledelsen i fangeleiren om å få gi fangene denne maten, men dette ble avslått. Da tyskerne så oppdaga at noe mat var skjøvet inn under gjerdet i fangeleiren, ble dette satt i sammenheng med det kristne stevnet. To av lederne, Sand og Skauge, ble arrestert og ført til Mosjøen, hvor de satt arrestert på brannstasjonen. Ei natt fikk de selskap av jøder som var blitt arrestert, forteller hun. Dette må ha vært like etter 25. november 1942, den norske "Krystallnatten" da jødene her til lands ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleir.

Lidvor og hennes den gang forlovede - seinere ektemann - Peer Heimstad kom dagen etter til Mosjøen for å besøke de to kristne lederne. Da fikk de høre om jødene som var arrestert. Da Peer Heimstad reiste videre til Trøndelag, dro han med det samme toget som de deporterte jødene ble sendt med.



Jernbanearbeidere 1941.jpg Krigshistorie Hemnes i Nordland

00:Kilder01: Det er blitt krig02: Øyenvitne da Hemnes falt03: Kvinner under ild04: Overlatt til sin undergang05: Noen måtte se etter dyra06: Krigsfanger i Korgen07: En strøm av flyktninger08: Kurer for Heimefronten09: Kommunalt krigsstyre10: -Dette er en spade11: «Jernbanen skal fram»12: Terbovenmjøl og papirbukser13: Kirke i krig14: På brakkedans15: Skole i krigstid16: Kontakt med tyskerne17: Friluftsliv18: Bygde radioer19: Avisbrannen20: Arbeid og tvang21: Finnmarks-evakuerte22: «Hitler er død»23: Innsetting av lovlig styre24: De som falt25: Fanger fra Hemnes