Kristiania Sporveisselskab

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 11. okt. 2017 kl. 12:58 av PaulVIF (Samtale | bidrag)

Hopp til: navigasjon, søk
«Grønntrikken». Linje 6, Majorstuen-Oslo (Gamlebyen), ved Eidsvolls plass i Karl Johans gate.
Foto: Narve Skarpmoen (ca. 1925).

A/S Kristiania Sporveisselskab var et privateid sporvognselskap i Kristiania, og ble stiftet 2. oktober 1874. 6. november 1875 startet de første sporveislinjene i Norge.

Initiativet kom fra sporveispionérene ingeniør Jens Theodor Paludan Vogt og arkitekt Paul Due. Vogt hadde allerede i 1868 søkt om å etablere sporveisdrift i datidens Kristiania, men kommunestyret avslo denne da sporveistraseén ville gå igjennom gater som var så smale at hestesporvognene ville hindre alminnelig ferdsel. Diskusjonen om etablering av sporvei i byen var imidlertid så stor, at myndighetene til slutt måtte gi tillatelse.

Av de fire sporveislinjene gikk tre ut fra Stortorvet. De endte i Homansbyen, ved Vestbanen og i Gamlebyen. Den fjerde linja gikk fra Homansbyen til Vestbanen, men denne ble nedlagt etter to uker! I stedet ble det tre år seinere opprettet ny line til Grünerløkka. Dette var forløperen både for Kjelsås-trikken og Sagene Ring.

De drev hestesporvogner, men etter at Kristiania elektriske sporvei startet sin drift med elektriske sporvogner i 1894, ble konkurransen fror sterk, og de elektrifiserte sitt linjenett i 1899. Den siste hestesporvognen gikk i Gamlebyen 14. januar 1900.

Seinere tok selskapet opp i seg det lille kommunale selskapet Kristiania Kommunale Sporveier og fikk dermed linjer til Sagene, Rodeløkka og Vippetangen. Det var også utvidelser til bl.a. Adamstuen, Kampen og Vålerenga. På folkemunne gikk selskapet etter hvert bare under navnet grønntrikken pga. vognfargen. Selskapets konsesjon gikk ut i 1924 og Kristiania kommune besluttet å innløse både dette selskapet og Kristiania elektriske sporvei. Slik ble AS Oslo Sporveier skapt.

BAR-logo.jpg Kristiania Sporveisselskab er basert på en artikkel publisert eller bearbeida av medarbeidere ved Oslo byarkiv og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Se også Forside:Oslo byarkiv.

Kilder