Kulturminne

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 20. nov. 2008 kl. 19:47 av Cnyborg (Samtale | bidrag) (Ny side: <onlyinclude>Et '''kulturminne''' er et fysisk spor etter menneskelig aktivitet. I forlengningen av definisjonen har man også ''kulturmiljøer'', det vil si områder som er formet gjen...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Et kulturminne er et fysisk spor etter menneskelig aktivitet. I forlengningen av definisjonen har man også kulturmiljøer, det vil si områder som er formet gjennom menneskelig aktivitet.

Det er ingen grense for alder når man skal definere hva som er et kulturminne. Det finnes mange eksempler på helt nye gjenstander eller bygninger som er plassert på museum og som dermed vises frem som kulturminner, slik som de nye boligene og inventaret i dem på «Boligfeltet» på Maihaugen. Selv masseproduserte gjenstander kan være å regne som kulturminner. Likeledes er det ingen øvre eller nedre grense for størrelse; et fingerbøll fra 1800-tallet er like mye et kulturminne som Nidarosdomen. Det viktige er at de utgjør et spor etter menneskelig aktivitet. Man graderer ofte kulturminner ut fra om de er unike, har global eller nasjonal verdi og andre faktorer. I en lokalhistorisk sammenheng vil en slik gradering ofte være mindre interessant enn spørsmålet om hva gjenstanden kan fortelle om lokalsamfunnet og om personene som levde der.

Kulturminner fra før reformasjonen, det vil si fra før 1537 er automatisk vernet gjennom kulturminneloven, og omtales gjerne som fornminner.