Kulturminnedag på Østskauen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Én mellomliggende revisjon av samme bruker vises ikke)
Linje 7: Linje 7:
Under [[andre verdenskrig|krigen]] var [[Milorg]] aktive i området, det ble drevet våpentrening og det var etablert slippsoner for våpen og utstyr.
Under [[andre verdenskrig|krigen]] var [[Milorg]] aktive i området, det ble drevet våpentrening og det var etablert slippsoner for våpen og utstyr.


[[Kategori:Sande kommune (Vestfold)]]
[[Kategori:Sande (Vestfold)]]
[[Kategori:Svelvik kommune]]
[[Kategori:Holmestrand kommune]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Svelvik]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Drammen kommune]]

Sideversjonen fra 3. jan. 2020 kl. 07:09

Kulturminnedag på Østskauen.

Området som man i Skoger og Sande kaller Østskauen, men som folk i Svelvik stort sett bare kaller Skauen, har gjennom flere hundre år vært brukt til næringsvirksomhet av forskjellig art og til matauk i form av jakt, fiske og bærplukking. Det har vært flere setre i området, noe som navn som Kjeldåssetra, Siriseteråsen og Eikseterstulen vitner om. Etter hvert som man utover på begynnelsen av 1900-tallet fikk mer fritid ble også området tatt i bruk som rekreasjonsområde, og det ble opprettet serveringssteder. Først på Røysjøplassen, deretter kom Furuholm ved Langevann. I tilknytning til disse to stedene etablerte det seg her også en ikke ubetydelig overnattingskapasitet. Samtidig ble det bygget hytter ved de fleste vannene, noen av ganske høy kvalitet, mens andre var mer som plankehytter å regne og kun beregnet for overnatting i sommerhalvåret.

Da Røysjøvannverket ble etablert tidlig på 1950-tallet, ble hyttene i nedslagsfeltet til Røysjø registrert, og ved de vannene som har utløp til Røysjø, samt Røysjø og Langevann registrerte man 23 hytter i tillegg til serverings- og overnattingsstedene Røysjøplassen og Furuholm. Hyttene sammen med serveringsstedene ble deretter forlangt fjernet, noe som skjedde fra midten av 50 tallet til siste halvdel av 60-tallet.

Under krigen var Milorg aktive i området, det ble drevet våpentrening og det var etablert slippsoner for våpen og utstyr.