Kvinesdal kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kvinesdal er en bykommune i Vest-Agder med vel 5.500 innbyggere. 46% av dem bor i tettbygde strøk. Kommunens administrasjonssentrum heter Liknes. Her møtes de to elvene Kvina og Litleåna som renner ut i Fedafjorden.

Kvinesdal har kontakt til kysten via Fedafjorden og grenser til Bygland i i Aust-Agder i nord. I vest grenser kommunen til Flekkefjord og Sirdal, i øst til Åseral og Hægebostad, i sør til Lyngdal og Farsund.


Kommunens historie

Fra 1838 til 1840 utgjorde Liknes og Feda Kvinesdal formannskapsdistrikt. I 1841 ble også Fjotland en del av dette. I 1858 ble Fjotland egen kommune – og var det helt frem til 1963.

Fra 1858 til 1899 utgjorde så Liknes og Feda igjen Kvinesdal kommune. Fra 1900 skilte de to kommunene lag. Fra 1900 til 1916 var navnet Liknes i bruk, men i 1917 skiftet Liknes kommune navn til Kvinesdal.

Fra 1963 ble de tre kommunene igjen slått sammen til Kvinesdal kommune.

Gruvesamfunnet Knaben

Nord i Kvinesdal ligger det nedlagte gruvesamfunnet Knaben. Molybdengruvene var i drift fra 1885 til 1973. Molybden brukes blant annet i stållegeringer til våpenproduksjon. Under andre verdenskrig ble var derfor 1.000 tyske soldater satt til bevoktning av anlegget. De allierte gjennomførte en rekke bombetokt mot anlegget med lyktes ikke i sine forsøk på å sette Knaben ut av spill.

Sarons dal

Sarons dal ved Litlåna i Kvinesdal er hovedsenteret for stiftelsen Troens Bevis, som er en misjonsorganisasjon bygd av evangelisten Arild Edvardsen. I Sarons Dal er det bibelskole, badeland, campinghytter og en møtehall med plass til over 4.000 mennesker. Fra senteret styres 1.000 misjonærer i mange land og 12 timer i døgnet sendes kristne programmer til seere over hele verden.

Amerika-kontakt

Mange i Kvinesdal har tydelig preg av tett kontakt over mange år til USA. Man ser det på byggeskikk, på juledekorasjoner i hager, på bilparken og hører det i språklige detaljer. Bagasjerommet på bilen kaller enkelte for "trunken". Guttenavn som Andy, Stanley og Steven og jentenavn som Alice, Gladys og Sherry er nok mer utbredt her enn gjennomsnitt for Norge. Vest-Agder fylke