Kvinnehirden: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(12 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Kvinnehirden]]''' eller ''NS Kvinnehird'' var en av [[Nasjonal Samling]]s organisasjoner]]. Den var i utgangspunktet underlagt [[Hirden]], med [[Vidkun Quisling]] som øverste leder. Fra 1942 var denunderlagt [[Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon]], under [[Olga Bjoner]]s ledelse.
{{thumb|Kvinnehirden inspiseres 1944.jpg|[[Vidkun Quisling]] og [[Olga Bjoner]] inspiserte Kvinnehirden på [[Slottsplassen]] under organisasjonens tiårsjubileum i 1944. Bjoner bærer uniformen til [[NS Kvinneorganisasjon|Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon]] som Kvinnehirden var en del av fra 1941 og hvor hun var riksleder.|Ukjent / Riksarkivet}}
'''[[Kvinnehirden]]''' eller ''NS Kvinnehird'' var en av [[Nasjonal Samling]]s organisasjoner. Den var i utgangspunktet underlagt [[Hirden]], med [[Vidkun Quisling]] som øverste leder.  


==Historie==
==Historie==
Kvinnehirden ble grunnlagt i [[Stavanger]] i 1934, som en del av Nasjonal Samlings paramilitære organisasjon, og fikk umiddelbart avdelinger i Bergen, Oslo og Akershus. Fra 1936 opplevde den i likhet med partiet ellers tilbakegang, men etter at Norge ble okkupert i 1940 begynte den å vokse igjen. Høyeste medlemstall hadde Kvinnehirden i 1945, med 1350 medlemmer.


Kvinnehirden ble grunnlagt i [[Stavanger]] i 1934, som en del av Nasjonal Samlings paramilitære organisasjon. Fra 1936 opplevde den i likhet med partiet ellers tilbakegang, men etter at Norge ble okkupert i 1940 begynte den å vokse igjen. Høyeste medlemstall hadde Kvinnehirden i 1945, med 1350 medlemmer.
I utgangspunktet var det en organisasjon for kvinner mellom 21 og 35 år. Under krigen ble dette endra til mellom 18 og 45 år. De som var yngre, 14 til 18 år, ble organisert i [[Gjentehirden]] tilsvarende [[Guttehirden]] for guttene. De enda yngre ble organisert i [[Småhirden]] (10-14 år). Medlemmene bar uniform og var organisert på militært vis i tropper, sveiter og fylkinger.  


I utgangspunktet var det en organisasjon for kvinner mellom 21 og 35 år. Under krigen ble dette endra til mellom 18 og 45 år. De som var yngre, 14 til 18 år, ble organisert i [[Gjentehirden]] tilsvarende [[Guttehirden]] på mannssida. Medlemmene bar uniform, og var organisert militært vis i tropper, sveiter og fylkinger.  
Medlemmene drev propagandavirksomhet, marsjerte i uniform med faner og flagg, pengeinnsamling, medlemsverving for seg selv og partiet generelt. Mange gikk også gjennom førstehjelpskurs, og det ble danna en sanitetstropp. Kvinnehirden ble et viktig rekrutteringssted for [[frontsøstre]]. Det var også en forpleiningsgruppe som sørga for bevertning Nasjonal Samlings stevner.


Medlemmene drev propagandavirksomhet, pengeinnsamling, medlemsverving for seg selv og partiet generelt. Mange gikk også gjennom førstehjelpskurs, og det ble danna en sanitetstropp. Kvinnehirden ble et viktig rekrutteringssted for [[frontsøstre]]. Det var også en forpleiningsgruppe som sørga for bevertning på Nasjonal Samlings stevner.
Fra 1941 ble Kvinnehirden innordnet i [[NS Kvinneorganisasjon|Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon]] (NSK), og fikk da [[Olga Bjoner]] som øverste leder. Siktemålet med dette var at Kvinnehirden skulle utgjøre en elitetropp innenfor NSK.


==Ledere==
==Ledere==
Lederne for Kvinnehirden var:
Lederne for Kvinnehirden var:


* [[Halldis Neegaard Østbye]] (1934–1940).
* [[Halldis Neegård Østbye]] (1934–1940).
* [[Liv Anker Tomter]] (1940–1941).
* [[Liv Anker Tomter]] (1940–1941).
* [[Johanne Margrethe Martin]] (1941–1942).
* [[Johanne Margrethe Martinsen]] (1941–1942).
* [[Randi Roberg]] (1942–1945).
* [[Randi Roberg]] (1942–1945).


Øverste leder var fram til 1942 [[Vidkun Quisling]], og deretter [[Olga Bjoner]].
Øverste leder var fram til 1941 [[Vidkun Quisling]], og deretter [[Olga Bjoner]].


==Uniformer==
==Uniformer==
 
Kvinnehirden hadde grønne uniformer med enkeltspent jakke og brunt belte, samt gulhvit skjorte med svart sløyfe. På hodet bar de båtluer, og på venstre arm hadde de [[solkors]]et.
Kvinnehirden hadde grønne uniformermed enkeltspent jakke og brunt belte, samt gulhvit skjorte med svart sløyfe. På hodet bar de båtluer, og på venstre arm hadde de [[solkors]]et.


==Litteratur==
==Litteratur==
 
* [https://snl.no/Kvinnehirden Kvinnehirden] på [[Store norske leksikon]]
* {{WP-lenke|Kvinnehirden|nb}}.


[[Kategori:Nasjonal Samling]]
[[Kategori:Nasjonal Samling]]
[[Kategori:Kvinneforeninger]]
[[Kategori:Etableringer i 1934]]

Sideversjonen fra 5. mar. 2019 kl. 10:14

Vidkun Quisling og Olga Bjoner inspiserte Kvinnehirden på Slottsplassen under organisasjonens tiårsjubileum i 1944. Bjoner bærer uniformen til Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon som Kvinnehirden var en del av fra 1941 og hvor hun var riksleder.
Foto: Ukjent / Riksarkivet

Kvinnehirden eller NS Kvinnehird var en av Nasjonal Samlings organisasjoner. Den var i utgangspunktet underlagt Hirden, med Vidkun Quisling som øverste leder.

Historie

Kvinnehirden ble grunnlagt i Stavanger i 1934, som en del av Nasjonal Samlings paramilitære organisasjon, og fikk umiddelbart avdelinger i Bergen, Oslo og Akershus. Fra 1936 opplevde den i likhet med partiet ellers tilbakegang, men etter at Norge ble okkupert i 1940 begynte den å vokse igjen. Høyeste medlemstall hadde Kvinnehirden i 1945, med 1350 medlemmer.

I utgangspunktet var det en organisasjon for kvinner mellom 21 og 35 år. Under krigen ble dette endra til mellom 18 og 45 år. De som var yngre, 14 til 18 år, ble organisert i Gjentehirden tilsvarende Guttehirden for guttene. De enda yngre ble organisert i Småhirden (10-14 år). Medlemmene bar uniform og var organisert på militært vis i tropper, sveiter og fylkinger.

Medlemmene drev propagandavirksomhet, marsjerte i uniform med faner og flagg, pengeinnsamling, medlemsverving for seg selv og partiet generelt. Mange gikk også gjennom førstehjelpskurs, og det ble danna en sanitetstropp. Kvinnehirden ble et viktig rekrutteringssted for frontsøstre. Det var også en forpleiningsgruppe som sørga for bevertning på Nasjonal Samlings stevner.

Fra 1941 ble Kvinnehirden innordnet i Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon (NSK), og fikk da Olga Bjoner som øverste leder. Siktemålet med dette var at Kvinnehirden skulle utgjøre en elitetropp innenfor NSK.

Ledere

Lederne for Kvinnehirden var:

Øverste leder var fram til 1941 Vidkun Quisling, og deretter Olga Bjoner.

Uniformer

Kvinnehirden hadde grønne uniformer med enkeltspent jakke og brunt belte, samt gulhvit skjorte med svart sløyfe. På hodet bar de båtluer, og på venstre arm hadde de solkorset.

Litteratur