Landsås Fotball

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 3. sep. 2020 kl. 16:54 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Lenkefix)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Landsaas fotball.jpg

Landsås Fotball ble stiftet 4. juni 1945 av 22 ungdommer fra Seljestad og Harstadbotn. Andre verdenskrig var akkurat slutt, og «idrettsstreiken» var over, og nå kunne ungdommen igjen tenke på organisert idrett. Reidar Mathiassen (f. 27.11. 1923) regnes som den fremste initiativtakeren og ble lagets første formann. Siden har han hatt ytterligere to formannsperioder bak seg. Reidar Mathiassen ble æresmedlem i Landsås Fotball 1967, en æresbevisning han hadde også i Landsås Skilag, som ble stiftet i 1935.

Av andre foregangspersoner i klubben bør nevnes Karl Eilertsen, eller «Lodd-Kalle», som han kalles på folkemunne fordi han i alle år har vært en utrettelig loddselger for klubben. Han har vært en ildsjel i klubben fra starten i 1945; først som sjauer for å få bygd Landsåsbanen, siden som spiller i en årrekke og deretter involvert i styre og stell – med særlig interesse for klubbens økonomi. For sin innsats for klubben har han mottatt Lions hederspris, og i 2005 fikk han Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Klubbens første oppgave var å arbeide for å anlegge idrettsplass på Seljestad. Arbeidet var i utgangspunktet basert på dugnad, og 2. juni 1948 ble Landsåsbanen åpnet med en turnering. Flere idrettslag deltok og marsjerte i prosesjon fra «Kaserna» i Byskillet til den nye banen. Hjalmar Rubach hadde skrevet en egen Landsås-marsj for anledningen, som Divisjonsmusikken fremførte. I sin takketale ga formannen Reidar Mathiassen ekstra honnør til Henrik Henriksen for godt utført anleggsarbeid.

Som alle fotballag etter den tyske okkupasjonen måtte også Landsås starte på bar bakke og bygge opp et lag av spillere uten kamptrening. I 1950-årene spilte klubben i en såkalt Klasse B. De andre lagene i denne klassen i Harstad-distriktet var HILs B-lag, Kilkameratene, Lia-Brage, Harstad Sportsklubb (HSK), Sørvikmark IL (SMIL), Medkila IL og Kvæfjord IL, Mens HIL spilte i Klasse A sammen med de beste lagene i nabobyene.

For Landsås ble det mange tap for de beste klubbene den første tiden, men i 1959 kunne Landsås feire seier over erkefienden HIL B, og i 1960 ble det seier 2-0 over HSK, som da ledet serien. Serieordningen var nå endret slik at Landsås spilte i 4. divisjon, mens den øverste divisjonen i Nord-Norge var 3. Divisjon. I denne perioden hadde Lia-Brage spilt seg opp i 3. divisjon, og spilte der i tre år.

I 1961 kan man si at det store gjennombruddet for Landsås kom. Medkila ble slått 7-3 og HSK 4-1, og Landsås ble kretsmester med seier over Ibestad Idrettslag. I 1962 spilte Landsås 1-1 mot Lia-Brage, som det året hadde rykket ned etter tre år i 3. divisjon, og vant avdelingen. Men i opprykkskampen mot Mellembygd Idrettslag ble det tap med 2-1. Også i 1963 spilte Landsås seg til kvalifisering for 3. div, med seier 3-1 over IF Skarp, Tromsø, men tapte opprykkskampen 3-2 for Bardufoss og omegn IF (BOIF). Også i 1964 var Landsås best i 4. div i Harstad, men tapte kretsmesterskapet til Kjøpsvik.

I 1988 ble Landsåsbanen forbedret, og i 2004 ble det lagt krøllgress på banen.

Kilder

  • Harstad Tidende 27. 11. 2008.
  • Nettsidene til Harstadklubben i Oslo.
  • Fotballreferater fra Harstad Tidende fra 1950- og 1960-årene.