Forskjell mellom versjoner av «Langevåg (Sula)»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(litt mer)
(Litt språkvask og rydding (meir står att); F1 for å få i gang Forside:Sula kommune)
Linje 1: Linje 1:
 
{{andre betydninger|Langevåg}}
 
{{andre betydninger|Langevåg}}
  
'''[[Langevåg (Sula)|Langevåg]]''' er ein tettstad og kommunesenter i [[Sula kommune]], staden ligg heilt nord øya Sula. Tettstaden Langevåg har omlag 5 000 innbyggare.
+
<onlyinclude>'''[[Langevåg (Sula)|Langevåg]]''' er ein tettstad og kommunesenter i [[Sula kommune]]; staden ligg heilt nord øya Sula. Tettstaden Langevåg har omlag 5&nbsp;000 innbyggjarar. </onlyinclude>
  
 
Frå Langevåg er det passasjerbåt til [[Ålesund]], turen med båten tar omlag 10 min. Brukar ein bil, må ein om [[Vegsundet]] og [[Spjelkavik]], tar turen omlag 25 minutter.  
 
Frå Langevåg er det passasjerbåt til [[Ålesund]], turen med båten tar omlag 10 min. Brukar ein bil, må ein om [[Vegsundet]] og [[Spjelkavik]], tar turen omlag 25 minutter.  
  
 
== Bygningar ==
 
== Bygningar ==
I [[1940]] byrja arbeidet med [[Langevåg kyrkje]], men grunn av den [[andre verdenskrig]] stod ho ikkje ferdig før i [[1948]].  
+
<onlyinclude>[[Amtmannsgarden Molvær]] var ein storgard like vest for Langevåg. Garden var på [[1700-tallet|1700-talet]] hovudsete for familiane Lilljenskiold og Solgaard, som var amtmenn på [[Sunnmøre]]. </onlyinclude>
  
[[Amtmannsgarden Molvær]] var ein storgard like vest for Langevåg. Garden var på [[1700-tallet|1700-talet]] hovedsete for familiane Lilljenskiold og Solgaard, som var amtmenn på [[Sunnmøre]].  
+
<onlyinclude>I [[1940]] byrja arbeidet med [[Langevåg kyrkje]], men grunn av den [[andre verdskrigen]] stod ho ikkje ferdig før i [[1948]]. </onlyinclude>
  
 
== Kultur ==
 
== Kultur ==
 
[[O.A. Devolds Sønner|Devold Fabrikkene]] har eit museum og fabrikkutsalg.
 
[[O.A. Devolds Sønner|Devold Fabrikkene]] har eit museum og fabrikkutsalg.
  
Langevåg har både eit [[korps|skule-]] og [[korps|vaksenkorps]], ikkje så rart kanhende sidan både [[Ytre Suløens Jassensemble]] og [[The Brazz Brothers]] kjem Langevåg, men staden har og fostra [[Nils Petter Molvær]], [[Ragnvald Weddegjerde]] og [[Robert Post]].
+
Langevåg har både eit [[korps|skule-]] og [[korps|vaksenkorps]], ikkje så rart kanhende sidan både [[Ytre Suløens Jassensemble]] og [[The Brazz Brothers]] kjem frå Langevåg, men staden har òg fostra [[Nils Petter Molvær]], [[Ragnvald Weddegjerde]] og [[Robert Post]].
  
Herrefotballaget til [[Langevåg IL]] kom i [[2004]] på fjerdeplass i tabellen for sunnmørsk 3. divisjon. Laget har fostra fleire talent, blant anna [[Magne Fylling]], [[Trond Fylling]] og [[Trond Helgesen]]. Langevåg har en liten svømmehall på [[Røde Kors huset i Langevåg|Røde Kors huset]] og bygdekino med visning en gang i uken.
+
Herrefotballaget til [[Langevåg IL]] kom i [[2004]] på fjerdeplass i tabellen for sunnmørsk 3. divisjon. Laget har fostra fleire talent, blant anna [[Magne Fylling]], [[Trond Fylling]] og [[Trond Helgesen]]. Langevåg har en liten svømmehall på [[Røde Kors huset i Langevåg|Røde Kors huset]] og bygdekino med framsyning ein gong i veka.
  
 
==Næringsliv==
 
==Næringsliv==
Ein av dei mest moderne sildoljefabrikkane i landet, [[Vedde Sildoljefabrikk AS]] ligg på [[Vedde]]. [[O.A. Devolds Sønner]] er ein tekstilbedrift som lagar produkt i ull. Bedrifta er kjent for alt frå strikkegensare til ullundertøy. [[Devold AMT]] produserer komposittmatriale til blant anna bruk i vindmøller. Annø møbler lager møbler som blant anna ''Beito-serien''.
+
Ein av dei mest moderne sildoljefabrikkane i landet, [[Vedde Sildoljefabrikk AS]] ligg på [[Vedde]]. [[O.A. Devolds Sønner]] er ein tekstilbedrift som lagar produkt i ull. Bedrifta er kjent for alt frå strikkegenserar til ullunderklede. [[Devold AMT]] produserer komposittmateriale til blant anna bruk i vindmøller. Annø møbler lagar møblar som blant anna ''Beito-serien''.
  
 +
{{F1}}
 
[[Kategori:Sula kommune]]
 
[[Kategori:Sula kommune]]
 
[[kategori:Tettsteder i Møre og Romsdal]]
 
[[kategori:Tettsteder i Møre og Romsdal]]

Revisjonen fra 12. nov. 2010 kl. 00:22

«Langevåg» har flere betydninger.

Langevåg er ein tettstad og kommunesenter i Sula kommune; staden ligg heilt nord på øya Sula. Tettstaden Langevåg har omlag 5 000 innbyggjarar.

Frå Langevåg er det passasjerbåt til Ålesund, turen med båten tar omlag 10 min. Brukar ein bil, må ein om Vegsundet og Spjelkavik, tar turen omlag 25 minutter.

Bygningar

Amtmannsgarden Molvær var ein storgard like vest for Langevåg. Garden var på 1700-talet hovudsete for familiane Lilljenskiold og Solgaard, som var amtmenn på Sunnmøre.

I 1940 byrja arbeidet med Langevåg kyrkje, men på grunn av den andre verdskrigen stod ho ikkje ferdig før i 1948.

Kultur

Devold Fabrikkene har eit museum og fabrikkutsalg.

Langevåg har både eit skule- og vaksenkorps, ikkje så rart kanhende sidan både Ytre Suløens Jassensemble og The Brazz Brothers kjem frå Langevåg, men staden har òg fostra Nils Petter Molvær, Ragnvald Weddegjerde og Robert Post.

Herrefotballaget til Langevåg IL kom i 2004 på fjerdeplass i tabellen for sunnmørsk 3. divisjon. Laget har fostra fleire talent, blant anna Magne Fylling, Trond Fylling og Trond Helgesen. Langevåg har en liten svømmehall på Røde Kors huset og bygdekino med framsyning ein gong i veka.

Næringsliv

Ein av dei mest moderne sildoljefabrikkane i landet, Vedde Sildoljefabrikk AS ligg på Vedde. O.A. Devolds Sønner er ein tekstilbedrift som lagar produkt i ull. Bedrifta er kjent for alt frå strikkegenserar til ullunderklede. Devold AMT produserer komposittmateriale til blant anna bruk i vindmøller. Annø møbler lagar møblar som blant anna Beito-serien.