Forskjell mellom versjoner av «Leksikon:Båtsmann»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Båtsmann (holl. bootsman), I. Generell betegn. på sjøfolk, en av mannskapet på et skip. II. Den som har ansvaret for og tilsynet med det daglige arbeidet om bord. B. var ofte en dyktig ...)
 
m
Linje 1: Linje 1:
Båtsmann (holl. bootsman), I. Generell betegn. på sjøfolk, en av mannskapet på et skip.
+
'''Båtsmann''' ({{holl.}} ''bootsman''),  
II. Den som har ansvaret for og tilsynet med det daglige arbeidet om bord. B. var ofte en dyktig matros med lang erfaring og fartstid. III. Underoffiser i marinen med sersjants rang. Høybåtsmann var høyeste underoffiser på et skip, mens båtsmannsmat var de beste matroser om bord og båtsmannens medhjelpere. M.R.
+
 
 +
'''I'''. Generell betegnelse på sjøfolk, en av mannskapet på et skip.
 +
 
 +
'''II'''. Den som har ansvaret for og tilsynet med det daglige arbeidet om bord. Båtsmannen var ofte en dyktig matros med lang erfaring og fartstid.  
 +
 
 +
'''III'''. Underoffiser i marinen med sersjants rang. Høybåtsmann var høyeste underoffiser på et skip, mens båtsmannsmat var de beste matroser om bord og båtsmannens medhjelpere. {{sign|M.R.}}
  
 
{{nhl}}
 
{{nhl}}
 +
 +
[[Kategori:Sjøfart|{{PAGENAME}}]]
 +
[[Kategori:Militære grader|{{PAGENAME}}]]
 +
[[Kategori:Sjøforsvaret|{{PAGENAME}}]]

Revisjonen fra 28. jul. 2008 kl. 16:35

Båtsmann (holl. bootsman),

I. Generell betegnelse på sjøfolk, en av mannskapet på et skip.

II. Den som har ansvaret for og tilsynet med det daglige arbeidet om bord. Båtsmannen var ofte en dyktig matros med lang erfaring og fartstid.

III. Underoffiser i marinen med sersjants rang. Høybåtsmann var høyeste underoffiser på et skip, mens båtsmannsmat var de beste matroser om bord og båtsmannens medhjelpere. M.R.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.