Leksikon:Junker: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Junker (mnty., gno. junkeri m.) brukes i nors­ke 1300-tallskilder som tittel på fyrstesønner. Eksempelvis omtales kong Magnus Erikssons to sønner, Erik og Håkon, med tittelen j. i 1343...)
 
m (Lenker.)
(Én mellomliggende versjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Junker (mnty., gno. junkeri m.) brukes i nors­ke 1300-tallskilder som tittel på fyrstesønner. Eksempelvis omtales kong Magnus Erikssons to sønner, Erik og Håkon, med tittelen j. i 1343. ­Senere ses j. brukt om unge ugifte adelsmenn. J. kan også brukes om adelsmenn i sin alminnelighet eller om unge adelsmann som tjente ved hoffet eller i hæren. Fane-j., standart-j. og stykk-j. var underoffisersgrader i henholdsvis infanteriet, rytteriet og artilleriet. S.I.
'''Junker''' ({{mnty.}}, {{gno.}} ''junkeri'' {{m.}}) brukes i nors­ke 1300-tallskilder som tittel på fyrstesønner. Eksempelvis omtales [[Magnus VII Eriksson|kong Magnus Eriksson]]s to sønner, Erik og Håkon, med tittelen junker i [[1343]]. ­Senere ses junker brukt om unge ugifte [[Leksikon:adel|adelsmenn]]. Junker kan også brukes om adelsmenn i sin alminnelighet eller om unge adelsmann som tjente ved hoffet eller i hæren. Fane-junker, standart-junker og stykk-junker var underoffisersgrader i henholdsvis infanteriet, rytteriet og artilleriet. {{sign|S.I.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
[[Kategori:titulatur|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:adel|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Militære grader|{{PAGENAME}}]]

Sideversjonen fra 15. okt. 2009 kl. 09:35

Junker (Mal:Mnty., Mal:Gno. junkeri Mal:M.) brukes i nors­ke 1300-tallskilder som tittel på fyrstesønner. Eksempelvis omtales kong Magnus Erikssons to sønner, Erik og Håkon, med tittelen junker i 1343. ­Senere ses junker brukt om unge ugifte adelsmenn. Junker kan også brukes om adelsmenn i sin alminnelighet eller om unge adelsmann som tjente ved hoffet eller i hæren. Fane-junker, standart-junker og stykk-junker var underoffisersgrader i henholdsvis infanteriet, rytteriet og artilleriet. S.I.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.