Forskjell mellom versjoner av «Leksikon:Kongebrev»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Kongebrev, brev utstedt i kongens navn. Fra middelalderen av var disse brevene oppbygd etter mønster av latinske pavebrev. Det faste møns­teret fra middelalderen gikk etter hvert i oppl...)
 
Linje 1: Linje 1:
Kongebrev, brev utstedt i kongens navn. Fra middelalderen av var disse brevene oppbygd etter mønster av latinske pavebrev. Det faste møns­teret fra middelalderen gikk etter hvert i oppløsning, og på 1600-tallet ble det utviklet et rent dansk mønster for k. På 1700-tallet ble k. særlig benyttet om skriftlig kongelig til­latelse/bevilling til å inngå ekteskap. P.Ø.S.
+
'''Kongebrev''', brev utstedt i kongens navn. Fra [[middelalderen]] av var disse brevene oppbygd etter mønster av latinske pavebrev. Det faste møns­teret fra middelalderen gikk etter hvert i oppløsning, og på [[1600-tallet]] ble det utviklet et rent dansk mønster for kongebrev. På [[1700-tallet]] ble kongebrev særlig benyttet om skriftlig kongelig til­latelse/bevilling til å inngå ekteskap. {{sign|P.Ø.S.}}
  
 
{{nhl}}
 
{{nhl}}
 +
 +
[[Kategori:juridiske termer|{{PAGENAME}}]]
 +
[[Kategori:ekteskap|{{PAGENAME}}]]

Revisjonen fra 27. jul. 2008 kl. 23:40

Kongebrev, brev utstedt i kongens navn. Fra middelalderen av var disse brevene oppbygd etter mønster av latinske pavebrev. Det faste møns­teret fra middelalderen gikk etter hvert i oppløsning, og på 1600-tallet ble det utviklet et rent dansk mønster for kongebrev. På 1700-tallet ble kongebrev særlig benyttet om skriftlig kongelig til­latelse/bevilling til å inngå ekteskap. P.Ø.S.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.