Lille Presteskjær fyr: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(18 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Lillepresteskjaer-lykt.jpg‎|Lille Prestskjæret fyr ligger ved innseilingen til Rekefjord, Sokndal. Fot: Harald Schelderup.|thumb]]{{under arbeid}}Lille Presteskjær fyr er et meget sjarmerende fyr, beliggende i Rekefjord rett sør for Hauge i Dalane. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Presteskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen, og fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje, og så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. Et besøk på Lille Presteskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.
{{Infoboks fyr
| navn          = Lille Presteskjær fyr
| bilde        = Lillepresteskjaer-lykt.jpg‎
| bildestr      =
| bildetekst    = {{byline|Harald Schelderup}}
| altnavn      =
| oppretta      = 1895
| bygd/ombygd  =
| status        = Automatisert og avfolket 1973
| funksjon      = Innseilingsfyr
| type          =
| bygninger    =
| eier          = Staten v/ Kystverket
| sted          =
| kommune      = [[Sokndal kommune]]
| fylke        = [[Rogaland]]
| vernestatus  =
| tilkomst      =
}}
'''[[Lille Presteskjær fyr]]''' ligger i [[Rekefjord]] rett sør for [[Hauge (Dalane)|Hauge]] i [[Sokndal kommune]] i [[Dalane]] i [[Rogaland]]. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Presteskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen, og fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje, og så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. Et besøk på Lille Presteskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.


Lille Presteskjær ble opprettet i 1895. Det ligger i Sokndal kommune i Rogaland, og er et innseilingsfyr. Fyret er i dag automatisert og ble avfolket i 1973. I over 28 år stod fyret tomt, inntil familien Midtbø fikk i stand en leiekontrakt av staten og begynte oppussingsarbeidet. Lille Presteskjær mangler i dag den karakteristiske toppen. Den gangen fyret ble automatisert ble lyktehuset kastet på sjøen, mens selve fyrlykten ble plassert på Sjøfartsmuseet. Familien Midtbø jobber med å få gjenreist lyktehuset for at fyret skal få tilbake sitt opprinnelige utseende. Fyret tok i mot sine første gjester i 2004 og ønsker stadig flere turister velkommen.
Lille Presteskjær ble opprettet i [[1895]], og er et innseilingsfyr. Fyret er i dag automatisert og ble avfolket i [[1973]]. I over 28 år stod fyret tomt, inntil familien Midtbø fikk i stand en leiekontrakt av staten og begynte oppussingsarbeidet. Lille Presteskjær mangler i dag den karakteristiske toppen. Den gangen fyret ble automatisert ble lyktehuset kastet på sjøen, mens selve fyrlykten ble plassert på Sjøfartsmuseet. Familien Midtbø jobber med å få gjenreist lyktehuset for at fyret skal få tilbake sitt opprinnelige utseende. Fyret tok i mot sine første gjester i 2004 og ønsker stadig flere turister velkommen.


Lille Presteskjær fyr er i seg selv en fantastisk opplevelse, og fyret kan blant annet besøkes på åpne dager i løpet av sommeren. Du kan også leie fyret for å bo eller arrangere private selskaper.
Fyret kan blant annet besøkes på åpne dager i løpet av sommeren. Det leies også ut til overnatting og private selskaper.


== Overnatting ==
==Galleri==
Hør vinden ule, se sjøsprøyten klaske mot rutene, følg fyrlyset over det svarte hav. Dette er noe av det du får oppleve når du overnatter på fyr. Og la deg sjarmere av Lille Presteskjær fyr. Familien Midtbø har pusset opp fyret tidsmessig i den stand da det bodde folk på fyret, noe som forsterker opplevelsen av å være på et kulturhistorisk sted.
Fyret har totalt plass til 10 personer, fordelt på 2 soverom. Fyret kan leies både for en helg eller for en hel uke. I tillegg velger du om du vil gjøre alle innkjøpene selv, eller om du ønsker at Mitt Kjøkken skal ordne catering.


== Opplevelse/attraksjoner ==
<gallery>
Sett deg ned, slapp av, les en god bok og kjenn roen senke seg. Litt av det mange søker når de bor på fyr er nettopp roen. Og historien. Både til Lille Presteskjær og til fyr generelt. Derfor er det lagt opp til både å kunne få omvisning med fortelling av fyrets historie, samt se utstillingen ”Kjede av fyr” som henger ute i naustet. Denne forteller historien til fyrene langs Rogalandskysten.
Fil:Sokndal. Lille Presteskjær fyr - NB MS G4 0277.jpg|Fyret fotografert mellom 1895 og 1910. {{byline|Marthinius Skøien}}
Øyen fyret ligger på er ikke så stor, men rommer likevel mye. På stien bort til fyret finnes det tyske bunkerer fra krigen, og vil du fiske går det an å fiske rett fra fyret. På fine dager går det også an å leie båt og reise ut og fiske sin egen middag. Johnny Nesvåg organiserer fisketurer.
Fil:No-nb digibok 2013042338001 0224 1.jpg|Fyret fotografert omkring 1941.
</gallery>


I området for øvrig er det masse å oppleve. Alt fra den verneverdige trehusbebyggelsen i Åve, til Tollpakkhuset på Dampskipskaien som er nyrestaurert og som inngår som en del av Sokndal Bygdetun. Besøk naturperlen Nesvåg er en koselig havn med et verneverdig naustmiljø som fikk Fortidsminneforeningens vernepris i 1999. Eller ta en tur til vakre og idylliske Sogndalstrand med sin fredete trehusbebyggelse fra seilskutetiden på 1700- og 1800-tallet. Her er det hotell, landhandel og flere håndverks- og kunstutsalg. Obligatorisk er imidlertid Ruggesteinen – Nord-Europas største bevegelige steinblokk på hele 74 tonn som kan beveges av bare en person! Bør prøves.
[[Kategori:fyr]]
 
[[Kategori:innseilingsfyr]]
== Natur ==
[[Kategori:Sokndal kommune]]
De store naturopplevelsene på Lille Presteskjær fyr er naturligvis knyttet til været og havet, med vind og stille, sjøsprøyt og havblikk, gråvær og solskinn.
[[Kategori:Etableringer i 1895]]
Over på land finnes det flotte badeplasser i Linepollen på Åmodt, Hølan og Halen i Rekedal, samt ved bl.a. Løgevik og Hellevik. I lakseelva Sokno og en rekke innlandsvann er det gode fiskemuligheter, i tillegg til den lange kyststripe hvor man kan fiske både fra land og fra båt. Regionen har flere innlandsvann som egner seg godt for kanopadling, for eksempel Barstadvannet og Eiavannet, og i Nesvåg er det mulighet for å leie båter sertifisert for opptil 12 passasjerer, samt mulighet for leie av robåter med diverse fiskeutstyr.
{{artikkelkoord|58.322864|N|6.257534|Ø}}
 
Av andre aktiviteter er det mange sykkelstier i regionen, og mangfoldet av turstier er stort. Blant annet er det opparbeidet en ny løypetrasè i regi av prosjektet Opplev Dalane. I Sokndal går denne turstien fra Gursli i Lund kommune til Nesvåg i Sokndal. Løypa tilknyttes Turistforeningens landsdekkende rutenett.
 
Velkommen til vår region som bugner av flotte naturopplevelser!

Sideversjonen fra 20. nov. 2014 kl. 12:54

Lille Presteskjær fyr
Lillepresteskjaer-lykt.jpg
Foto: Harald Schelderup
Oppretta: 1895
Status: Automatisert og avfolket 1973
Funksjon: Innseilingsfyr
Eier: Staten v/ Kystverket
Fylke: Rogaland
Kommune: Sokndal kommune

Lille Presteskjær fyr ligger i Rekefjord rett sør for Hauge i Sokndal kommune i Dalane i Rogaland. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Presteskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen, og fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje, og så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. Et besøk på Lille Presteskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.

Lille Presteskjær ble opprettet i 1895, og er et innseilingsfyr. Fyret er i dag automatisert og ble avfolket i 1973. I over 28 år stod fyret tomt, inntil familien Midtbø fikk i stand en leiekontrakt av staten og begynte oppussingsarbeidet. Lille Presteskjær mangler i dag den karakteristiske toppen. Den gangen fyret ble automatisert ble lyktehuset kastet på sjøen, mens selve fyrlykten ble plassert på Sjøfartsmuseet. Familien Midtbø jobber med å få gjenreist lyktehuset for at fyret skal få tilbake sitt opprinnelige utseende. Fyret tok i mot sine første gjester i 2004 og ønsker stadig flere turister velkommen.

Fyret kan blant annet besøkes på åpne dager i løpet av sommeren. Det leies også ut til overnatting og private selskaper.

Galleri

Koordinater: 58.322864° N 6.257534° Ø