Magnus Bratlie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnus Bratlie var ordfører for Arbeiderpartiet 1938-1940 og Nasjonal Samling 1940-1945 i Lillestrøm kommune.
Foto: Oscar Pedersen

Magnus Bratlie (født 2. november 1888 i Lørenskog, død 21. mai 1951) var lærer og ordfører for Ap 1938-1940 og for Nasjonal Samling 1940-1945 i Lillestrøm kommune.

Han var sønn av smedmester H. N. Bratlie og Karen f. Olsen. Han hadde sin utdannelse fra Gardens underoffiserskole i 1910 og Oslo lærerskole i 1912, og som så mange andre folkeskolelærere tok han etterutdanningskurs i fag som sløyd og tegning. Han jobbet kun ved Lillestrøm folkeskole, hvor han begynte i 1912. Han hadde en bror som kollega, Karl Hagbart Bratlie. I kommunestyret ble han innvalgt for første gang på 1920-tallet.

I lokal litteratur er Bratlie holdt for å være en ufarlig NS-mann. Han gikk med i NS og fortsatte som ordfører fordi han ønsket å beskytte lokalsamfunnet mot tyskerne og norske nazister. Hans mål var at kommuneadministrasjonen skulle fungere så effektiv som mulig slik at innbyggernes kår ikke skulle bli verre enn nødvendig på grunn av krigssituasjonen.

I nasjonal litteratur blir det opplyst at Bratlie rapporterte til NS-agenter, for eksempel om en illegal gruppe av arbeiderparti-folk, om kommunister i kommunen og om offentlige tjenestemenn som burde skiftes ut.

Tiltalen mot Bratlie etter krigen var at han var NS-medlem, at han ga personlige bidrag og kommunale bevilgninger til Frontkjemperkontoret og for at han i Folkedomstolen bidro til å få dømt en person for å ha agitert for kongehuset. Bratlie ble frikjent for de alvorligste anklagepunktene. Det var vanlig at mange ikke ble dømt for agenttjenester fordi de var vanskelige å bevise. Opplysningene som Bratlie ga, fikk ifølge domstolen ikke konsekvenser for nordmenns liv og helse. Han fikk ett års fengsel og tap av sin stilling som lærer.

Bratlie døde i 1951 og er gravlagt på Stalsberghagen kirkegård.

Kilder og litteratur