Magnus Lagabøtes landslov: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:
==Utgaver==
==Utgaver==


En illuminert praktutgave av landsloven, ''Codex Harbergianus'', oppbevares ved Det Kongelige Bibliotek i København. [[Nasjonalbiblioteket]] har inngått en avtale med danskene om å låne denne utgaven i fem år, fra 2018 til 2023. Boka skal inngå i ei permanent utstilling av Nasjonalbibliotekets skatter som åpner våre 2020. I tillegg blir denne utgaven del av et forskningsprosjekt om landsloven. Utgaven var i bruk på [[Gulating]], og inneholder foruten landsloven også påtegninger om fdommer og andre lovtekster fra perioden 1300–1500. Boka kom på 1500-tallet i en dansk adelsmanns eie, og kom med tid og stunder til Det Kongelige Biblbiotek der den ble lagt på i spesialmagasin. Siden Norge ble løsrevet fra Danmark i 1814 har det vært et ønske om å få denne boka tilbake til Norge, men først nå har det latt seg gjøre – og som nevnt er det i utgangspunktet for fem år.
En illuminert praktutgave av landsloven, ''Codex Hardenbergianus'', oppbevares ved Det Kongelige Bibliotek i København. [[Nasjonalbiblioteket]] har inngått en avtale med danskene om å låne denne utgaven i fem år, fra 2018 til 2023. Boka skal inngå i ei permanent utstilling av Nasjonalbibliotekets skatter som åpner våre 2020. I tillegg blir denne utgaven del av et forskningsprosjekt om landsloven. Utgaven var i bruk på [[Gulating]], og inneholder foruten landsloven også påtegninger om fdommer og andre lovtekster fra perioden 1300–1500. Boka kom på 1500-tallet i en dansk adelsmanns eie, og kom med tid og stunder til Det Kongelige Biblbiotek der den ble lagt på i spesialmagasin. Siden Norge ble løsrevet fra Danmark i 1814 har det vært et ønske om å få denne boka tilbake til Norge, men først nå har det latt seg gjøre – og som nevnt er det i utgangspunktet for fem år.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==

Sideversjonen fra 19. okt. 2020 kl. 09:25

Utsnitt av Landsloven.

Magnus Lagabøtes landslov eller bare Landsloven var en lovsamling som ble vedtatt under kong Magnus Lagabøte i 1274. Den er opphavet til hans tilnavn, «lovforbedreren». Loven samlet de gamle landskapslovene i én felles lovsamling som var gjeldende rett for hele landet. I 1276 kom Byloven i tillegg til Landsloven.

Landsloven overlevde inn i dansketiden. I 1604 ble den erstattet av Christian IVs Norske Lov, men dette var stort sett en oversettelse til dansk av Landsloven. Først i 1687 kom Christian Vs Norske Lov, som var en moderne lovsamling. Men også i denne finner man noen bestemmelser som ble videreført.

Utgaver

En illuminert praktutgave av landsloven, Codex Hardenbergianus, oppbevares ved Det Kongelige Bibliotek i København. Nasjonalbiblioteket har inngått en avtale med danskene om å låne denne utgaven i fem år, fra 2018 til 2023. Boka skal inngå i ei permanent utstilling av Nasjonalbibliotekets skatter som åpner våre 2020. I tillegg blir denne utgaven del av et forskningsprosjekt om landsloven. Utgaven var i bruk på Gulating, og inneholder foruten landsloven også påtegninger om fdommer og andre lovtekster fra perioden 1300–1500. Boka kom på 1500-tallet i en dansk adelsmanns eie, og kom med tid og stunder til Det Kongelige Biblbiotek der den ble lagt på i spesialmagasin. Siden Norge ble løsrevet fra Danmark i 1814 har det vært et ønske om å få denne boka tilbake til Norge, men først nå har det latt seg gjøre – og som nevnt er det i utgangspunktet for fem år.

Kilder og litteratur

Videre lesing