Maran Ata

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Maran Ata (arameisk bønnerop: Vår herre, kom!) er en karismatisk kristen bevegelse som har sin bakgrunn i en splittelse innen den norske pinsebevegelsen i 1957. Den første menigheten ble dannet i Skien i 1958. Fra 1960 hadde bevegelsen et eget organ: Maran Ata-bladet. Predikanten Aage Samuelsen var fram til 1966 den fremste lederen. Også i Sverige (startet av blant andre Arne Imsen) og Danmark finnes det en gren av Maran Ata. Det praktiseres bare dåp på grunnlag av personlig bekjennelse av kristen tro.

Lokale menigheter

Bevegelsen hadde tidligere lokale menigheter over store deler av Norge. I dag er det menigheter i Oslo og Stavanger.

Skien

Menigheten i Skien ble stiftet i august 1958, etter at Aage Samuelsen hadde hatt møter i Festiviteten. Etter 1966 gikk menigheten gradvis i oppløsning, blant annet på grunn av personkonflikter.

Oslo

I hovedstaden ble Maran Ata-menigheten stiftet 10. oktober 1959. Bakgrunnen var en serie møter Aage Samuelsen hadde holdt i pinsemenigheten Salem i 1956.

I etterkant av dette ble det arrangert flere uavhengige møter i regi av mennesker som opplevde Samuelsens forkynnelse som givende. En ledende skikkelse blant disse var forretningsmannen Petter Gylver. Etter at Samuelsen med flere hadde kommet fra menigheten i Skien til Oslo og hatt møter, ble også flere mennesker berørt av denne forkynnelsen. I etterkant av dette oppstod det dermed en egen menighet, Gylver var leder fra starten.

Fredrikstad

I 1960 ble det startet opp med møter i regi av Maran Ata i Fredrikstad. Willy Edvardsen ble menighetens første leder. Etter han overtok den tidligere metodisten Oddvar Linkas. Menigheten heter i dag Vekkelsessenteret, og ledes fremdeles av Linkas.

Bergen

I Bergen ble det etablert menighet i mars 1961, høsten 1996 tok de navnet Evangeliekirken, og er fra 2005 en del av pinsebevegelsen.

Haugesund

I 1962 hadde Aage Samuelsen og evangelist Rolf Aspelund flere møter i Haugesund. I etterkant ble om lag 20 personer døpt, og flere andre ble også berørt av møtene. I januar 1963 ble det så dannet en menighet, Otto Odland ble innsatt som forstander. På 1990-tallet skiftet menigheten navn til Filadelfia, Haugesund.

Sandefjord

Det var virksomhet i regi av Maran Ata her1960-tallet. Etter 1963 ble menigheten oppløst. En ny menighet ble opprettet på 1970-tallet, og mange av medlemmene gikk inn her: Sandefjord Frie Forsamling, ledet av Torgeir Hansen.

Gjøvik

Menigheten i Gjøvik ble stiftet på 1960-tallet. I 1969 ble det utført flere dåpshandlinger. På 1970-tallet etablerte menigheten kontakt med Maran Ata-menigheten i Stockholm (Imsen), og forbindelsen med menighetene i Norge ebbet ut. Etter en tid ble også samarbeidet med Sverige brutt. Dette førte til en splittelse i menigheten i 1975. I 2017 ble menighetens forsamlingslokale lagt ut for salg.

Ålesund

Tidlig på 1960-tallet ble det holdt møter i Maran Ata-regi i sunnmørsbyen. I 1962 besøkte Samuelsen byen og hadde flere møter. I etterkant av dette ble så menigheten etablert. Etter 1978 gikk den inn i en annen karismatisk menighet, New Life Ålesund Bibel & Misjonssenter.

Stavanger

Menigheten i Stavanger så dagens lys tidlig på 1960-tallet. Ivar Gjestland og Kristoffer Grude var ledere. Menigheten ble senere nedlagt en periode, men i 1977 ble den gjenoppstartet.

Drammen

I Drammen ble det stiftet en menighet i 1962, Birger Arnesen stod i spissen her. Også her hadde Samuelsen hatt møter i forkant, i Velferdssalen på Sundland. Samme år ble det arrangert en debatt mellom blant andre Aage Samuelsen og den kjente ateisten Arnulf Øverland, som samlet omtrent tusen tilhørere. Menigheten i Drammen opplevde flere vekkelser utover 1960-tallet. Den ble nedlagt i 1987.

Notodden

Maran Ata Notodden ble stiftet i 1962, med forretningsmannen Håkon Uppstrøm i spissen.

Trondheim

Pinsemenigheten Betel i Trondheim samarbeidet med Samuelsen også etter splittelsen som oppstod i 1957. Etter noen uoverensstemmelser i 1961 kom det også til et brudd her. 21. januar 1962 ble det etablert Maran Ata-menighet i byen, ledet av Olav Myrseth og Angell Hovd. På 1980-tallet gikk de fleste medlemmene tilbake til pinsemenigheten. Evangelisten Ivar H. Bolsø startet så opp ny virksomhet. Etter sammenslutning med en gruppe uavhengige pinsevenner, besluttet denne gruppen å gå inn i pinsebevegelsen. Dette skjedde i 2004, navnet ble Pinsemenigheten Sion.

Sørlandet

Sørlandet var det menigheter i Kristiansand, Arendal (stiftet 1959, leder fram til 1961 var Henry Mansika) og Mandal (stiftet 1961, ledet av Arne Bredesen. Fra 2017 var Kjell O. Jørgensen leder).

Nord-Norge

Det første Maran Ata-templet (møtelokale) ble bygget på Reipå i ØrnesHelgelandskysten. En tidligere predikant i pinsebevegelsen, Alf Solberg, var leder. Også andre predikanter sluttet seg til Maran Ata, blant andre Georg Imsen (far til Arne Imsen), som var pastor i pinsemenigheten Smyrna i Narvik. Kåre Hammervår var leder for virksomheten her. Pinsemenigheten Sion, Sennesvik på Vestvågøy, gikk over til Maran Ata.

Sørarnøy i Gildeskål hadde også en gruppering av Maran Ata-folk. Olav Haugen var leder. Møtevirksomheten i Alta ble ledet av Rolf Haagensen. Han og familien skaffet en bil som ble brukt til evangelisering i Nord-Norge.

I Sørreisa i Troms ble det etablert en menighet i 1964. De skaffet et eget lokale som ble innviet av Aage Samuelsen samme år. Lederskapet bestod av Jarle Skogheim og Ivar Pedersen. Virksomheten lå en tid nede, men ble tatt opp igjen i 2015 av Torgeir Hansen, som hadde bakgrunn fra Sandefjord Frie Forsamling. Hansen døde i 2016.

Sommerstevne i Seljord

Hver sommer arrangeres det et eget stevne på Dyrsku'n i Seljord, her samles kristne fra flere ulike sammenhenger.

Kilder og eksternt stoff