Mathias Severin Berntsen Skeibrok

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 14. jun. 2011 kl. 13:02 av Veslemøy (samtale | bidrag) (defaultsort)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mathias Severin Berntsen Skeibrok (født 1. desember 1851, død 22. mars 1896). Billedhogger og forfatter født i Vanse i Farsund. Han vokste opp i enkle kår på garden Skeibrok og begynte tidlig å tegne. Han arbeidet en tid som treskjærer i Christiania, men i 1871 begynte han på Den Kongelige Tegneskole hvor han fikk Julius Middelthun som lærer. I 1874 kom Skeibrok til København og arbeidet som billedhogger i Jens Adolf Jerichaus atelier. Senere slo han seg ned i Paris som en av de første av norske kunstnere.

Skeibrok har laget mange portrettbyster av kjente personer samt flere skulpturer og relieffer med motvier hentet fra nordisk mytologi og saga. Skeibroks gjennombrudd som billedhogger kom med skulpturen Ragnar Lodbrok i ormegården som ble vist på verdensutstillingen i Paris i 1878.

Skeibrok var overlærer på Den Kongelige Tegneskole, senere Statens kunst- og håndverksskole, fra 1889. Blant elevene hans var Gustav Vigeland og Katharina Saltnes.

Som forfatter utkom Skeibrok i 1890-åra med to samlinger saftige historier fra Vestlandet, illustrert av Theodor Kittelsen.

Litteratur:

  • Salmonsens konversationsleksikon, 1926.

Eksterne lenker: