Minneoppgave for eldre: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Legger inn begynnelse på artikkel om Minneoppgavene for eldre.)
 
(13 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Minneoppgaver for eldre|Minneoppgave for eldre]]''' er navnet på tre landsomfattende innsamlinger av livshistorier, arrangert i Norge i henholdsvis 1964, 1981 og 1995/96. Svarene på disse ligger arkivert ved [[Institutt for kulturstudier og orientalske språk]] i Oslo.
:Se også: [http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Bibliografi:Kilder_fra_perioden_1814-1940#Livsminner Kilder fra perioden 1814-1940/Livsminner]
 
'''[[Minneoppgave for eldre]]''' er navnet på tre landsomfattende innsamlinger av livshistorier, arrangert i Norge i henholdsvis 1964, 1981 og 1995/96. Svarene på disse ligger arkivert i [[Norsk folkeminnesamling]], ved [[Institutt for kulturstudier og orientalske språk]] i Oslo.


== Minneoppgave for eldre 1964 ==
== Minneoppgave for eldre 1964 ==
Minneinnsamlingen i 1964 ble arrangert av [[Nasjonalforeningen for folkehelsen]] og inviterte alle som var født før året 1900 til å delta. Emnelista besto av 15 tema med noen stikkord knyttet til hver:  
Minneinnsamlingen i 1964 ble arrangert av [[Nasjonalforeningen for folkehelsen]] og inviterte alle født før år 1900 til å delta. Emnelisten besto av 15 hovedtema med noen stikkord knyttet til hver:  


* Barndom til skolealder
* Barndom til skolealder
Linje 20: Linje 22:
* Hendelser senere i livet
* Hendelser senere i livet


Som man kan se, var spørrelista temmelig sterkt fokusert på de tidligste periodene av liva til informantene.  
Som man kan se, var spørrelisten temmelig sterkt fokusert på de tidligste periodene av til informantenes livsløp.  
   
   
== Minneoppgave for eldre 1981 ==
== Minneoppgave for eldre 1981 ==
Denne minneinnsamlinga var et samarbeidsprosjekt mellom Landslaget for bygde- og byhistorie (seinere kjent som [[LLH]]), og inviterte alle som var født før 1914 eller tidligere til å skrive.  
Denne minneinnsamlingen var et samarbeidsprosjekt mellom Landslaget for bygde- og byhistorie (seinere kjent som [[LLH]]), og inviterte alle født før 1914 til å skrive.  


Nå var emnelista blitt mye mer utfyllende, og hadde flere underpunkter under de tre hovedtemaene ''Barndom'', ''Ungdom'' og ''Voksen alder''. Blant annet ble fortellerne bedt om å beskrive arbeidslivet i hjemmet i mer detalj ("Hva var kvinne- og mannsarbeid hjemme?", "Var foreldrene i perioder uten arbeid, og hvilke følger fikk dette i tilfelle for familien?"). I tillegg ble man bedt om å fortelle om krig og okkupasjon.
Nå var emnelisten blitt mye mer utfyllende, og hadde flere underpunkter under de tre hovedtemaene ''Barndom'', ''Ungdom'' og ''Voksen alder''. Blant annet ble fortellerne bedt om å beskrive arbeidslivet i hjemmet i mer detalj ("Hva var kvinne- og mannsarbeid hjemme?", "Var foreldrene i perioder uten arbeid, og hvilke følger fikk dette i tilfelle for familien?"). I tillegg ble man bedt om å fortelle om krig og okkupasjon.


Invitasjon og emneliste i sin helhet kan leses på [http://www.hf.uio.no/ikos/tjenester/kunnskap/samlinger/norsk-folkeminnesamling/minneoppgaver/Emneliste_81.pdf Norsk folkeminnesamlings nettsted].
* Invitasjon og emneliste i sin helhet kan leses på [http://www.hf.uio.no/ikos/tjenester/kunnskap/samlinger/norsk-folkeminnesamling/minneoppgaver/Emneliste_81.pdf Norsk folkeminnesamlings nettsted].


== Minneoppgave for eldre 1995/96 ==
== Minneoppgave for eldre 1995/96 ==
I 1995/96 var ikke lenger Folkehelsa med som samarbeidspartner, og prosjektet ble drevet av Landslaget for lokalhistorie i samarbeid med [[Norsk etnologisk gransking]] og [[Institutt for kulturstudier og orientalske språk|Institutt for kulturstudier]] ved Universitetet i Oslo. Alle født før 1930 eller tidligere ble invitert til å skrive.
I 1995/96 var ikke lenger Folkehelsa med som samarbeidspartner, og prosjektet ble drevet av Landslaget for lokalhistorie i samarbeid med [[Norsk etnologisk gransking]] og [[Institutt for kulturstudier og orientalske språk|Institutt for kulturstudier]] ved Universitetet i Oslo. Alle født før 1930 eller tidligere ble invitert til å skrive.


Emnelista var sterkt bygd på den fra 1981, med først og fremst små endringer.
Emnelisten bygget på den fra 1981, med først og fremst små endringer.
   
   
== Kilder ==
== Kilder ==
* Hemsing, Gry Anita: [http://www.intermedia.uio.no/ariadne/Kulturhistorie/teori-og-metode/metode-og-materiale/minneoppgaver "Minneoppgave"], artikkel på Ariadne, kunnskapsbase for kulturfagene ved Universitetet i oslo
* [[Minneoppgaver]]
* Hemsing, Gry Anita: [http://www.intermedia.uio.no/ariadne/Kulturhistorie/teori-og-metode/metode-og-materiale/minneoppgaver "Minneoppgave"], artikkel på Ariadne, kunnskapsbase for kulturfagene ved Universitetet i Oslo
 
== Eksterne lenker ==
* Om minneoppgavene, se Norsk folkeminnesamlings [http://www.hf.uio.no/ikos/tjenester/kunnskap/samlinger/norsk-folkeminnesamling/livshistorier/ livshistorier]
 
 
[[Kategori:Minnesamlinger]]

Sideversjonen fra 16. okt. 2015 kl. 10:57

Se også: Kilder fra perioden 1814-1940/Livsminner

Minneoppgave for eldre er navnet på tre landsomfattende innsamlinger av livshistorier, arrangert i Norge i henholdsvis 1964, 1981 og 1995/96. Svarene på disse ligger arkivert i Norsk folkeminnesamling, ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk i Oslo.

Minneoppgave for eldre 1964

Minneinnsamlingen i 1964 ble arrangert av Nasjonalforeningen for folkehelsen og inviterte alle født før år 1900 til å delta. Emnelisten besto av 15 hovedtema med noen stikkord knyttet til hver:

  • Barndom til skolealder
  • Skolealderen
  • Sommerliv
  • Vinterliv
  • Avslutning av skolen
  • Ungdomsliv
  • Iakttagelser i denne tid
  • Flytninger
  • Religiøse bevegelser og foreningsliv
  • Økonomiske spørsmål under oppveksten
  • Politiske forhold
  • Om sunnhetstilstanden
  • Forandringer gjennom industrialiseringen, tekniske nyheter
  • Giftermål
  • Hendelser senere i livet

Som man kan se, var spørrelisten temmelig sterkt fokusert på de tidligste periodene av til informantenes livsløp.

Minneoppgave for eldre 1981

Denne minneinnsamlingen var et samarbeidsprosjekt mellom Landslaget for bygde- og byhistorie (seinere kjent som LLH), og inviterte alle født før 1914 til å skrive.

Nå var emnelisten blitt mye mer utfyllende, og hadde flere underpunkter under de tre hovedtemaene Barndom, Ungdom og Voksen alder. Blant annet ble fortellerne bedt om å beskrive arbeidslivet i hjemmet i mer detalj ("Hva var kvinne- og mannsarbeid hjemme?", "Var foreldrene i perioder uten arbeid, og hvilke følger fikk dette i tilfelle for familien?"). I tillegg ble man bedt om å fortelle om krig og okkupasjon.

Minneoppgave for eldre 1995/96

I 1995/96 var ikke lenger Folkehelsa med som samarbeidspartner, og prosjektet ble drevet av Landslaget for lokalhistorie i samarbeid med Norsk etnologisk gransking og Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo. Alle født før 1930 eller tidligere ble invitert til å skrive.

Emnelisten bygget på den fra 1981, med først og fremst små endringer.

Kilder

Eksterne lenker