Minnesota

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 18. sep. 2018 kl. 10:57 av Kallrustad (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Minnesota.

Minnesota (fork. MN eller Minn.) er en delstat i Midtvesten i USA. Den ligger ved den øvre delen av Mississippi, og grenser til Canada i nord, Lake Superior og Wisconsin i øst, Iowa i sør og Nord-Dakota og Sør-Dakota i vest. Navnet kommer fra sioux minne som betyr 'vann' og sota som betyr 'himmelfarget', og refererer til de mange innsjøene som speiler den blå himmelen på klare dager.

Delstaten var mål for et betydelig antall norske utvandrere på 1800-tallet. Koloniseringa starta fra New England på USAs østkyst i 1860-åra, og skjøt særlig fart i 1880-åra. Flere hundre tusen av Minnesotas drøyt fem millioner innbyggere er av norsk avstamning. I folketellinga i 2010 oppga hele 16,8 prosent av befolkninga at de var norskætta. Også svensker reiste til Minnesota i stort antall, og selv om tyskerne utgjorde den største folkegruppa, var det ikke før i 1908 at den første ikke-skandinaviske guvernøren ble valgt. Knute Nelson fra Voss ble guvernør i 1892, og i 1895 ble han den første skandinaven som ble valgt som senator. Den norske furua (Red Pine eller Norway Pine) er delstatstreet.

Det bølgende slettelandet som krysses av en rekke elver er frodig, og norske farmere fant et klima som minner om det norske, med tempererte sommere og kalde vintre. Mange av dem bytta ut en liten husmannsplass i Norge med en betydelig større homestead i Minnesota.

Galleri

Kilder