Mjøsa i norsk samferdsel

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. des. 2014 kl. 11:15 av Steinar Bunæs (samtale | bidrag) (Foreløpig lagring)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Den 117 km lange Mjøsa har i alle år vært en dominerende faktor i samferdselen både øst-vest og nord-sør i Hedmark og Oppland. Mjøsa utgjorde en femtedel av veien mellom Oslo og Trondheim over Dovre – veien som gjennom tusen år har vært den viktigste ferdselsåren innenlands. Sommerstid ble det brukt båt, vinterstid hest og slede på isen. Trafikken var stor, og godstransporten var viktigst.


Mjøsa i forhistorisk tid

Det finnes ikke mye kunnskap om trafikken på Mjøsa i forhistorisk tid. I noen av de tidligste skriftlige kildene vi har finnes beretninger om de reneste sjøslagene som skal ha funnet sted på Mjøsa, mellom konger, kongsemner, storbønder og høvdinger. God og sikker dokumentasjon på hva som har skjedd på Mjøsa har vi først fra 1800-tallet. Noe vet vi likevel fra århundrene før 1800-tallet. Blant annet var det bøndenes plikt å bygge og holde og føre båter for øvrighetspersoner på reise slik vi kjenner det fra skyssplikt på landevei. Slike båter, ofte kalt for Kongsbåter, var plassert ved Furnes, Frangstøa, Gjøvik, Smørvika, og Totenvika.

Trafikken i første del av 1800-tallet

Selv om Kongsbåtene nok til en viss grad var en byrde for bøndene og utgjorde en del av trafikken på Mjøsa, var det de såkalte føringsbåtene som var dominerende i Mjøsbildet de første tiårene inn på 1800-tallet. Blant annet skal det i 1827 ha gått 250 båter med last fra Eidsvollbakken – dette var typiske oppdrag for føringsbåtene som i utgangspunktet fungerte som lastebåter, de fraktet gods og varer både på langs og på tvers av sjøen. Føringsbåtene var åpne, klinkbygde fartøy, rigget med et stort råseil. I de ulike kildene er det indikasjoner på at slike føringsbåter kunne frakte 7 – 10 tonn, eller 15 – 20 vognlass på én gang. Den såkalte Torgunrudbåten som ligger under vann utenfor Feiring har vært en slik båt.

Båttrafikken på Mjøsa De første dampskipene på Mjøsa – noen hovedtrekk Dampskipenes betydning

Båter på Mjøsa DALEGUDBRAND OPLANDSKE DAMPSSKIBSELSKAB – lokalt initiativ atter en gang SKIBLADNER – skipet Mjøsjakta Kilde: NRK Mjøsas rolle i andre del av perioden

Mjøsas geometri Isen på Mjøsa


MER KOMMER


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.