Mona Levin

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 14. sep. 2016 kl. 08:56 av Cnyborg (Samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mona Dorit Levin (født 19. november 1939 i Oslo) er journalist, forfatter, redaktør og samfunnsdebattant.

Hun er datter av pianisten Robert Levin (1912–1996) og Solveig Margrethe Bernstein (f. 1914). De fikk to barn, først Mona Levin, og i 1944 hennes søster Sidsel Levin. Mona Levin deltok i serien Hvem tror du at du er?, der hennes fars slekt ble utforska. De fulgte blant annet hennes oldemor Olga Golde Scheers slekt bakover, til landsbyen Žemalė i Litauen.

Hennes barndom ble både dramatisk og traumatisk. Høsten 1942 ble norske jøder arrestert og deportert. Familien Levin klarte å flykte til Sverige. Mona Levin, som da var tre år gammel, ble båret i en ryggsekk. Hun fortalte i Hvem tror du at du er? at de måtte dope henne ned for å få henne til å slutte å skrike. Livet holdt på å ende der, for da de kom seg over grensa var det nesten ikke livstegn fra henne. En av deltakerne i flukten mente at de måtte ta livet av den vesle jenta som skreik, så ikke alle ble tatt, men grenselosen stoppa det ved å slå fast at det skulle ikke drepes noen barn. Flere av Mona Levins slektninger, blant annet Olga Golde Scheer, ble myrda i konsentrasjonsleir.

Etter krigen kom familien tilbake til Norge. Mona Levin studerte en tid i USA, der hun tok teatervitenskap ved State University og Iowa. Deretter fulgte videre studier ved Statens teaterhøgskole i Oslo. Fra 1963 til 1967 var hun ansatt ved Oslo Nye Teater som skuespiller. Hun begynte også å skrive; blant annet skrev hun sammen med sin søster barne-TV-serien Stian med sekken i 1971. Hun har hatt en rekke roller i fjernsynsserier og filer.

I 1973 begynte hun som journalist i Aftenposten, og den jobben hadde hun til 1986 da hun gikk over til å bli teateranmelder. Siden har hun vært redaktør for flere musikktidsskrifter.

Som forfatter står hun bak biografier over blant annet faren Robert Levin, Wenche Foss, Arne Næss jr., Astrid Nøklebye Heiberg og Wenche Myhre. Hun har også skrevet Mors historie : en familiesaga, der hennes mor forteller om slektas liv gjennom flere generasjoner.

De siste årene har hun vært bosatt i Sandefjord med samboeren Fredrik Rütter.

Litteratur