Monopol (spill)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Monopol er et brettspill som ikke bare har vært god tidtrøyte for mange, men som også har en viss lokalhistorisk interesse. Spillet baserer seg på at man kjøper opp eiendommer og bygger hus og hoteller på disse. Når motspillere lander på ei gate man eier, må de betale leie. Dersom man eier alle eiendommer i en serie – det vil si at man har monopol – får man høyere leie. Målet er rett og slett å kjøre de andre spillerne konkurs.

I den opprinnelige amerikanske versjonen var det gater i Atlantic City som ble brukt. Da spillet kom til Norge valgte man gater i Oslo, samt fire fergerederier og to verft som spesialeiendommer. Spesialeiendommene har siden blitt bytta ut. Gatene har forskjellig verdi, uten at dette henger helt sammen med virkeligheten. For eksempel er de billigste Parkveien og Kirkeveien, som ikke akkurat kan kalles dårlige adresser. Torggata har på sin side gjort det man kan kalle en klassereise oppover og er en av de dyreste gatene. Gruppene henger heller ikke geografisk sammen; for eksempel består den rosa gruppa av gater i Oslo sentrum, Bydel Frogner og Bydel Grünerløkka. I rød gruppe dukker det opp to strøk i stedet for gater.

I 2008 kom det en Bergensversjon av spillet, og i 2011 kom det også egne versjoner for Stavanger og Trondheim.

Spillet har også kommet i spesialutgaver, som Star Wars, Minions og så videre. En variant med navnet Millionær ble en tid utgitt av forlaget Damm. Eiendommene var der stort sett de samme, men det var noen ulikheter.

Osloversjonen

Gøy å eie, ikke så morsom å havne på om man ikke eier den – Rådhusplassen har spillets høyeste leie.
Foto: Stig Rune Pedersen (2007).

Eiendommene som er brukt i Osloversjonen er, etter stigende verdi og med farge som angir gruppa de tilhører:

Spesialeiendommene var opprinnelig:

De nåværende spesialeiendommene er:

Litteratur og kilder