Mullivaikkal Kanji

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. jun. 2023 kl. 09:14 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (korr)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Mullivaikkal Kanji er verken delikat eller spesielt velsmakende - men den er en symboltung matrett som minner om et nasjonalt traume for tamiler.

Mullivaikkal Kanji (முள்ளிவாய்க்கால் கஞ்சி; muḷḷivāykkāl kañci) er en seremoniell matrett – opprinnelig en type erstatningsmat når ingen annen mat var tilgjengelig – som forberedes og deles av det tamilske folket i Sri Lanka og rundt omkring i verden i Mullivaikkal-uken (முள்ளிவாய்க்கால் வாரம்), som har vært markert mellom 12. og 18. mai hvert år siden borgerkrigen i Sri Lanka tok slutt 18. mai 2009. På denne datoen markeres minnedagen for Mullivaikkal, landsbyen der majoriteten av de 150-170 000 tamilene som mistet livet under borgerkrigen, ble drept.

Bakgrunn

I mai 2009 erklærte den srilankiske regjeringen landstripen i Mullivaikkal som «No Fire Zone», en sone der det ikke skulle være våpen eller kamphandlinger. I stedet ble området et sentrum for sluttkampene, og de mer enn 300 000 sivile som var trengt sammen på et lite område ble utsatt for artilleribeskytning og luftbombing.

Under de medisinske, matmessige og økonomiske restriksjonene som rådet i dette området, var kanji den eneste tilgjengelige maten. Kokt ris med risvann og kanskje en klype salt ble redningen for sultende mennesker i alle aldre som var fanget i sonen rundt Mullivaikkal.

Retten

Kanji (கஞ்சி - kañci) er en type risgrøt. Ordet er tamilsk og betyr «ris-vann, vann helt av ris, stivelse».[1] Det engelske ordet «congee» er avledet av det tamilske.

Oppskriften på retten er enkel, og bestemt av hva man hadde tilgang til i området under kamphandlingene.

Kok 5 kopper vann,

Tilsett 200 gram rød ris,

Tilsett salt etter ønske,

Og bare legg til håp.[2]

Siste setning i oppskriften peker på et kallenavn på den, «Kanji of hope», på norsk «Håpets risgrøt».

Matretten kanji, og skikkene som rammer den inn, er i ettertid blitt et symbolsk uttrykk for den tamilske befolkningens vilje til å overleve og overkomme opplevelsen av at det skjedde et folkemord i Mullivaikkal. Å spise retten betyr å minnes tragedien ved bruk av flere sanser, og dermed mentalt sett komme nærmere de som gjennomlevde den.

Fotnoter

  1. T. Burrow, 1984
  2. congeeofhope.org

Kilder og litteratur


Diaspora.jpg Mullivaikkal Kanji er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-nd 4.0.