NEG S48 Hjemmeinnredning og boskikk i Trøndelag rundt 1950-tallet

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «NEG S48»)
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG S48 Hjemmeinnredning og boskikk i Trøndelag rundt 1950-tallet er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2005 med tittel Hjemmeinnredning og boskikk i Trøndelag rundt 1950-tallet. Utsendar var Kari-Bjørg Vold Halvorsen og spørjelista er ein del av arkivserien NEG Særemne.

Introduksjonen til spørjelista

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Trøndelagstunet på Norsk Folkemuseum ble påbegynt omkring 1930, med to bygninger – en typisk trønderlån fra Stiklestad Vestre i Verdal og en enetasjes lån frå Hovde på Ørlandet, bygd ca. 1700 og påbygd ca. 1850. Arbeidet med å fullføre tunet ble ikke tatt opp igjen for alvor før mot siste del av 1900-tallet. Da var museets ønske å erverve en driftsbygning fra nyere tid, – den karakteristiske store, røde låven som er en viktig del av norsk landbrukshistorie. I 2000 kunne museet ta til med oppføringen av en slik i tunet, en flott låve fra Vestre Elnan i Beitstad, bygd i 1899 og i bruk framover hele 1900-tallet. I disse dager er et stabbur fra Koa på Inderøy også under gjenreisning, og Trøndelagstunet er i ferd med å få sin form.

Målet er at Trøndelagstunet skal ferdigstilles som et eksempel på 1950-talls gårdsbruk fra Nord-Trøndelag. 1950-tallet var en periode med store omskifte, ny teknologi medførte endringer i arbeids- og driftsmetoder, i landbruket så vel som i hjemmet. Dette ”hamskiftet” skal gjøres tydelig gjennom formidlingen av gårdstunet. Som ledd i oppdateringen av tunet vil låna fra Stiklestad bli ominnredet og ført fram til 1950-tallet. Så langt råd er tar vi sikte på å innrede låna slik den kunne ha vært i femtiårene, helst mot slutten av tiåret. For å få et godt grunnlag for innredningsarbeidet er det lagt vekt på å skaffe kunnskap om boskikk i Trøndelag på femtitallet, bl.a., gjennom litteratur, intervju, fotografering, og kopiering av gamle bilder. Men vi ønsker å få enda fyldigere opplysninger fra lokalt hold. Derfor er det utarbeidet en spørreliste, med spørsmål som går på innredningen av de enkelte rom i hjemmet.

Vi håper du vil ta deg tid til å lese gjennom spørrelista, og skrive ned det du kan si noe om. Alle opplysninger vil være nyttige for innredningsarbeidet, enten du har mye å fortelle eller litt mindre. Les gjennom hele listen før du begynner å skrive. På forhånd mange takk!

Sjå også

Eksterne lenker