NS-bautaen på Stiklestad

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 20. jul. 2016 kl. 09:59 av PaulVIF (samtale | bidrag) (bilde)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vidkun Quisling taler ved avdukningen av monumentet ved Nasjonal Samlings 10 års markering og landsstevne på Stiklestad 29. juli 1944

NS-bautaen var et stort monument som ble reist av Nasjonal SamlingStiklestad i Verdal. Hensikten var å knytte den nasjonalsosialistiske bevegelsen opp mot den historiske arven som stedet representerer. Den ble reist i 1944, og da krigen sluttet i 1945 ble den veltet og dekket til med jord.

Monumentet

Monumentet ble tegnet av Wilhelm Rasmussen, som selv var medlem i Nasjonal Samling. Kunstneren er også kjent for statuer av Frederik II i Fredrikstad og av Olav Tryggvasson på Torget i Trondheim, og for Eidsvollsmonumentet som står i Bøverdalen.

Bautaen var ni meter høy og laget i kvartsitt fra Vågå. Plattformen den sto på hadde en trapp med 39 trinn. Den var dekorert med solkors og scener fra slaget ved Stiklestad. Teksten var en strofe fra Per Sivles dikt «Tord Foleson»:

«Mannen kan siga
Men merket det må
I Norig si jord
Som på Stiklestad stå.»

Da bautaen ble reist ble Olavsstøtta fra 1807 fjernet. Den ble gjenreist etter krigen.

Avdekking?

I 2007 foreslo en prosjektgruppe ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter å delvis avdekke monumentet. De ønsker ikke en gjenreisning eller rekonstruksjon av anlegget, men vil vise en del av det for å minnes den vanskelige perioden i Norges nyere historie, og for å mane til refleksjon. Det er tenkt at den delen av bautaen som har innskrifter, både tekst og symboler, skal avdekkes, men at den fortsatt skal ligge.

Litteratur