Narvik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Byvåpenet med murkrone.
Havna og deler av byen
Foto: Nasjonalbiblioteket (1952-1954).

Narvik er administrasjonssenteret i Narvik kommune, og er en viktig havneby. Byen har 14 324 (2015) innbyggere og ligger på sørsiden av Ofotfjorden, ytterst på halvøya mellom munningen av Beisfjorden og Rombaken, Ofotfjordens forlengelse mot øst. Tettstedet er vokst opp rundt endepunktet for Ofotbanen med LKABs store anlegg for utskiping av jernmalmen fra gruvene i Kiruna.

Havna er isfri hele året, og siden Ofotbanen åpnet i 1902, har byen vært viktigste utskipingshavn for jernmalm fra Kiruna i Sverige. Byggingen av Ofotbanen krevde mange arbeidsfolk, og særlig de svenske rallarene blir husket - Narvik er kjent som «rallarbyen», noe som blant annet markeres ved den årlige Vinterfestuka. I Narviks historie har Steinar Aas påvist at Narvik har vært en typisk nettverksby, med sterkere relasjoner til utenlandske byer som Kiruna, Rotterdam og Ruhr-byene enn det nære omlandet.

Den betydningsfulle havna var årsaken til at byen var et viktig mål for tyskerne under angrepet på Norge 1940, og til at de allierte satte mye inn på å gjenerobre byen. Etter det to måneder lange slaget om Narvik lå store deler av byen i ruiner.