Forskjell mellom versjoner av «Nedre Eiker sogn»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Fikser eksternlenke.)
m (Kilder)
 
(11 mellomliggende revisjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Nedre Eiker sogn''' omfatter de delene av [[Nedre Eiker kommune]] som ligger på nordsiden av [[Drammenselva]]: [[Horgen]], [[Krokstadelva]], [[Solbergmoen]] og [[Solbergelva]]. Det bor i 2009 cirka 12 850 personer i sognet. Cirka 79% av disse er medlemmer av Den norske kirke.
+
{{thumb|Nedre Eiker kirke 2013 4.jpg|Soknekirken Nedre Eiker kirke.|[[Stig Rune Pedersen]]|2013}}
 +
'''[[Nedre Eiker sokn]]''' er et av [[Den norske kirke]]s [[sokn]] i [[Nedre Eiker kommune]]. Sognet omfatter de delene av [[Nedre Eiker kommune]] som ligger på nordsiden av [[Drammenselva]]: [[Horgen]], [[Krokstadelva]], [[Solbergmoen]] og [[Solbergelva]]. Det bor i 2009 cirka 12 850 personer i sognet. Cirka 79% av disse er medlemmer av Den norske kirke.
  
 +
Nedre Eiker var opprinnelig et sokn i [[Eiker prestegjeld]] og omfattet den delen av prestegjeldet som soknet til [[Nedre Eiker kirke]], bygd [[1860]]. Fra 1879 var det eneste sokn i [[Nedre Eiker prestegjeld]], men i [[1983]] ble [[Mjøndalen sokn|Mjøndalen kirkesogn]] opprettet og fra 1995 utskilt som [[Mjøndalen prestegjeld]]. Nedre Eiker ligger nå sammen med [[Mjøndalen sokn]] under [[Nedre Eiker kirkelige fellesråd]]. Begge disse sognene var fram til [[2020]] en del av [[Eiker prosti]], men ble i forbindelse med kommunereformen overført til [[Drammen prosti]].
 +
 +
Soknekirken er [[Nedre Eiker kirke]].
 +
 +
 +
'''Nedre Eiker sogn'''
 
==Kilder==
 
==Kilder==
* [http://www.nedreeikerkirken.no/ne_om_oss.htm|Om Nedre Eiker menighet på Den norske kirkes nettsted]  
+
* {{Årbok for Den norske kirke 2004}}
 
+
* {{Prestegjeld og sokn i Buskerud}}
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
+
* [http://www.nedreeikerkirken.no Om Nedre Eiker menighet på Den norske kirkes nettsted]  
[[Kategori:Kirker i Nedre Eiker]]
+
{{Eiker Leksikon}}
[[Kategori:Eiker prosti]]
+
[[Kategori:Drammen kommune]]
 +
[[Kategori:Nedre Eiker]]
 +
[[Kategori:Tunsberg bispedømme]]
 +
[[Kategori:Sokn]]

Nåværende revisjon fra 18. apr. 2020 kl. 09:52

Soknekirken Nedre Eiker kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Nedre Eiker sokn er et av Den norske kirkes sokn i Nedre Eiker kommune. Sognet omfatter de delene av Nedre Eiker kommune som ligger på nordsiden av Drammenselva: Horgen, Krokstadelva, Solbergmoen og Solbergelva. Det bor i 2009 cirka 12 850 personer i sognet. Cirka 79% av disse er medlemmer av Den norske kirke.

Nedre Eiker var opprinnelig et sokn i Eiker prestegjeld og omfattet den delen av prestegjeldet som soknet til Nedre Eiker kirke, bygd 1860. Fra 1879 var det eneste sokn i Nedre Eiker prestegjeld, men i 1983 ble Mjøndalen kirkesogn opprettet og fra 1995 utskilt som Mjøndalen prestegjeld. Nedre Eiker ligger nå sammen med Mjøndalen sokn under Nedre Eiker kirkelige fellesråd. Begge disse sognene var fram til 2020 en del av Eiker prosti, men ble i forbindelse med kommunereformen overført til Drammen prosti.

Soknekirken er Nedre Eiker kirke.


Nedre Eiker sogn

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Nedre Eiker sogn inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!