Neiden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Neiden med Neidenelva
Foto: Nasjonalbiblioteket (1951).
Neiden kirke fra 1902, ark.: Karl Martin Norum
Foto: Nasjonalbiblioteket (1906).

Neiden (skoltesamisk: Njauddâm, nordsamisk: Njávdán, finsk: Näätämö) er en bygd i Sør-Varanger kommune i Finnmark med rundt 250 innbyggere. Grenda ligger der E6 krysser Neidenelva. Fra Neiden går det vei over Sevettijärvi til det finske riksveinettet ved Kaamanen.

Bosetningen er samisk og her finnes de gjenværende norske skoltesamene. Her finnes den østsamiske boplassen Skoltebyen (skoltesamisk: Sääʹmsijdd; kvensk: Kolttakylä) som har flere tufter, bygninger og annet som er eldre enn 100 år og dermed automatisk vernet kulturminne. Blant disse er det 10 kvadratmeter store St. Georgs kapell som er et ortodokse kapell og landets minste kirke, som ble bygget i 1565 av den hellige Trifon.

Grensetraktaten av 1751 definerte grensen mellom Norge og Sverige, inkludert Finland fram til Neiden. En gikk da ikke lenger øst, fordi det da var også rissiske interesser involvert. Sammen med de andre Skoltesameområdene Petsjenga, Pasvik, var Neiden fra begynnelsen av 1600-tallet til først på 1800-tallet betraktet som et felles norsk-russisk skattland, det såkalte fellesdistriktet. Frem til 1813 skattet skoltene både til Russland og til Danmark-Norge, men de sto under russisk verdslig og kirkelig jurisdiksjon. I perioden mellom 1814 og 1826 krevde heller ikke Sverige-Norge skatt av skoltene. Dette ble ikke ryddet på plass før Grensekonvensjonen av 1826 mellom Norge og Russland.

I Neiden ligger Neiden kirke som er en langkirke i dragestil, bygget i tre fra 1902, arkitekt Karl Martin Norum.

I Neiden åpnet i juni 2017 Østsamisk museum, Äʹvv Saa ́mi mu ́zei eller Skoltesamisk museum, som skal bidra til å styrke den østsamiske kulturen og formidle kunnskap om denne minoritetens fortid og samtid.

Galleri

Kilder


Koordinater: 69.6910° N 29.3884° Ø