Nesje AS

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Nesje AS, tidligere Nesjestranda Møbelfabrikk, er en møbelfabrikk i Hamnvika på Nesjestranda i Molde kommune. De produserer møbler for kontor og hjem. Fabrikken har satset på kvalitet og eksklusive møbler, og har levert møbler til den japanske keiserfamilie og Det hvite hus i USA.

Historikk

Bedriften ble startet i 1935 av brødrene Olav og Oddmund Nesje. De var sønner av Nils Nesje, som hadde bygd en kårløe. Istedefor en ku, ble det snekkerimaskiner og møbelproduksjon.

Den første tiden ble møblene laget etter bestilling. Det var mest kjøkkenbord, taburetter, soveromsmøbler, spisestuer, ski og mer som ble produsert. Løen ble etter etterhvert for trang og i 1937 kjøpte bedriften eiendommen til onkelen, Nils Flovikholm, i Hamnevika. Den 3. august 1940 brann fabrikkbygningen ned til grunnen. Gjenoppbyggingen av fabrikken kom straks i gang. Men det tok nær 9 måneder før produksjonen var kommet skikkelig i gang igjen. Samtidig var Olav Nesje svært syk og døde etter et lengre sykeleie 1. oktober 1941, 31 å gammel.

Den nye fabrikken, fra 1941, i treverk var en midlertidig løsning. Da krigen var slutt i 1945 startet planleggingen av en ny fabrikkbygning i betong. Det første byggetrinnet ble fullført i 1949, øst for trebygningen. I 1958 ble den siste halvdelen av trebygget revet og erstattet med en ny bygning i betong. Den nye fabrikkbygningen var i to etasjer og hadde flere nye maskintyper, antall ansatte økte til mellom 15 og 18. I 1976-77 ble fabrikkbygningen igjen utvidet øst- og vestover.

I 1952 gikk bedriften inn i samarbeid med markedsføringsfirmaet Bruksbo A/S. I 1979 ble sønnene (av Oddmund Nesje), Narve Nesje og Hallvard Nesje medeiere i bedriften, samtidig ble bedriften omgjort til aksjeselskapet Nesjestranda Møbelfabrikk AS.

Møbeldesign

Bedriften har hatt flere epoker med ulike møbeltyper. I 1940-årene var det lenestoler og syskrin. Settbordet Queen Anne, ble produsert i et stort antall fra 1947 og i mange år fremover. Formstolen var tegnet av interiør arkitekt Torbjørn Afdal i 1956. Denne modellen ble den første eksportordren på en utstilling i Malmø 1957 og fikk gullmedalje for design og kvalitet på en håndverksmesse i Munchen i 1958. Spisegruppen Darby og sittegruppen Minerva ble også tegnet og utviklet i samarbeid med Torbjørn Afdal. Gjennom hele 1960-70 årene var disse bedriftens flaggskip. Begge møblene produseres fremdeles og regnes til bedriftens store salssuksesser [1]. På 1970-tallet ble det satset på finere kontormøbler, hvor bedriften spesialiserte seg på komplette kontormøblement. Salongene Vista og Vinett er nyere designserier og ble lansert som jubileumsmodeller til 75-års jubileet i 2005.

Referanser

  1. Fra bedriftens hjemmeside (besøkt april 2009)

Eksterne lenker