Nidaros domkirkes restaureringsarbeider

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 6. apr. 2020 kl. 18:35 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Nidaros domkirkes restaureringsarbeider''' (NDR) er en statlig etat underlagt Kulturdepartementet, som har som oppgave å bevare, formidle og utvikle Nidarosdomen og Erk…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR) er en statlig etat underlagt Kulturdepartementet, som har som oppgave å bevare, formidle og utvikle Nidarosdomen og Erkebispegården som kulturminner og kirkelige byggverk. I tillegg videreutvikles etaten som nasjonalt kompetansesenter for restaurering av verneverdige bygninger i stein. I tillegg til disse oppgavene står NDR også for omvisningstjenesten i Nidarosdomen og for driften av Erkebispegården med Museet Erkebispegården og Riksregalieutstillingen. NDR har sine kontorer i Bispegata 11 i Trondheim.

NDR ble etablert i 1869, og hadde da ansvar for å gjenoppbygge Nidarosdomen, som var skadd av brann og forfall. Lenge var dette ei bygghytte, som fram til 1895 het Throndhjems Domkirkes Restauration. Fra 1895 til 1906 hadde den navnet Trondhjems Domkirkes Restaurering, så fra 1906 til 1929 Trondhjems Domkirkes Restaureringsarbeider. Dagens navn ble innført i 1929.

I 1987/1988 ble ansvaret for forvaltning av Erkebispegården lagt til NDR, og i 1988 fikk etaten også det tekniske ansvaret for riksregaliene. Ansvaret for Nasjonalt pilegrimssenter kom i juli 2016.

Per 2020 er det 68 ansatte. NDR har tre fagavdelinger: Nasjonalt kompetansesenter for verneverdige bygninger i stein (tidligere verkstedene + forskning og utredning), Publikumsavdeling og Nasjonalt Pilegrimssenter, og i tillegg avdelinger for administrasjon og for kommunikasjon og marked, og en fagdirektør for kulturminneforvaltning.

Litteratur og kilder